Daan van Pel en Marnix Lukasse rukken op in de top tien

Op dinsdag 16 november werd in de interne competitie de elfde ronde gespeeld. Maar liefst 17 schakers hadden zich om diverse redenen afgemeld. Er resteerden zestien partijen die veel strijd en spanning lieten zien. Daan van Pel en Marnix Lukasse deden hele goede zaken, beiden wonnen hun partij en stijgen enkele plaatsen in de top tien. Verder kenmerkte de elfde ronde zich door een “dame festijn”. De eerste drie partijen waarbij de stukken weer in de doos kenden de volgende verliezers, Robin Enneman gaf na twee! zetten zijn dame weg, Louis van der Vos liet zijn dame insluiten en moest opgeven en als derde was Stijn Kappert het haasje toen hij een aanval op zijn dame over het hoofd zag.

De topontmoeting tussen Dominic van Dijk en Tom Pronk eindigde onbeslist. Beide schakers wilden geen al te grote risico’s nemen en daarbij hun positie van respectievelijk tweede en derde in de stand niet in gevaar te brengen. Beide schakers hadden vrede met de uitslag.

Marnix Lukasse wist na een ijzersterk gespeelde partij Henry van den Brink aan zijn zegekar te binden. Door deze winst klimt Marnix van de negende naar de vijfde plaats.

Daan van Pel bleek een maatje te groot voor Harold Boom. Een mooie en boeiende partij met als resultaat dat Daan van de achtste naar de zesde plaats stijgt. Een plaats in de top drie is voor deze zeer getalenteerde schaker zeker geen utopie.

Vooraf werd ook reikhalzend uitgekeken naar de partij tussen Niels van den Bovenkamp en Jim Pronk. De spanning was zo hoog dat Jim vooraf nog wat waardevolle adviezen kreeg van bestuur collega Ben Verduyn. Dit pakte goed uit voor de met zwart spelende Jim, die na een korte en interessante partij aan het langste eind trok.

De jongelingen Pim Eimers en Nestor Shirokov streden op het scherpst van de snede om de winst. In het eindspel had Pim zelfs licht voordeel, maar Nestor kon eeuwig schaak geven, dus de puntendeling was een feit.

Ook Hans de Groot en Tom Smit deelden uiteindelijk de punten, maar hier ging een lange en open strijd aan vooraf. In het eindspel zagen beide geen winstkansen, hoewel één van de toeschouwers die wel zag voor Tom, en konden beide matadors zich vinden in de overeengekomen puntendeling.

Ben Verduyn mocht het opnemen tegen de in zijn ogen veel betere schaker Willem de Wilde. Ben trok alles uit de kast en de uiteindelijke remise voelde voor hem als een overwinning. Willem had ook vrede met de uitslag en had genoten van de interessante partij.

Arjo van Dijk gaf in de opening van zijn partij Frans van de Veer een paard cadeau. Ondanks deze materiële achterstand bood Arjo taai weerstand. Totdat Arjo in het middenspel ook nog zijn dame in de aanbieding deed en de volle buit voor Frans binnen was.

 

Overige uitslagen:

Alfred Gaasbeek – Jonathan Karels 1 – 0, Anton Spronk – Egbert Aalbers 1 – 0, Jan Hartsuiker – Jasper de Rijk 1 – 0, Fedde Kingma – Robin Enneman 1 – 0, Eip Janssen – Stijn Kappert 1 – 0, Sebo Nienhuis – Louis van der Vos 1 – 0, Robert Degenhart – Hans van de Weteringh 1 – 0 en Henri en Kruistum – Ben Zee 1 – 0.

Print Friendly, PDF & Email

Reacties gesloten.