Jan-Willem Kinkel enige speler uit top tien die wint

Op dinsdag 23 november werd in de interne competitie de twaalfde ronde gespeeld. Opmerkelijk was dat slechts één speler uit de top tien de volle buit mee naar huis mocht nemen. Buiten de top tien enkele verrassende uitslagen zoals de winst van Jasper de Rijk op Ben Zee, de winst van Pim Eimers op Anton Spronk en ook de winst van Frans van der Veer op Robin Enneman mag niet onvermeld blijven. Aan het begin van de avond mochten we de vijftigste deelnemer aan de interne competitie verwelkomen. Herman van den Akker is na afwezigheid van twee seizoenen weer terug bij De Cirkel, hij begon zijn “debuut” met een puntendeling tegen Tom Smit.

De partij tussen Tom Pronk en Daan van Pel werd een ingewikkelde en boeiende partij. In het eindspel bood Daan remise aan, welke, mede doordat Tom nog slechts zes minuten bedenktijd had, werd aangenomen.

Ook de ontmoeting tussen Marnix Lukasse en Dominic van Dijk eindigde uiteindelijk in een puntendeling. Beide schakers wilden in het eindspel geen onnodige risico’s nemen en kozen voor het “halve ei”.

Soms zijn er partijen die géén verslag verdienen. Volgens Jim Pronk was dit ook van toepassing op zijn partij tegen Harold Boom. Vanaf de opening schoven beide schakers de stelling dicht en was er derhalve voor geen van beide schakers eer te behalen en deelden zij de punten.

Jan-Willem Kinkel profiteerde optimaal van alle puntendelingen in de top tien. Zelf wist hij na een mooie partij Henry van den Brink aan zijn zegekar te binden. Door deze winst stijgt Jan-Willem van de zevende plaats naar de vierde plaats. Volgens insiders is een plaatsje in de top drie slechts een kwestie van tijd.

Anton Spronk ging geheel verrassend onderuit tegen Pim Eimers. In de opening verspeelde Pim twee pionnen en gaf zelf geen stuiver meer voor zijn eigen kansen. Hoe mooi kan dan een schaakwedstrijd zijn! Anton werd wellicht iets te overmoedig, waarna Pim in het eindspel de juiste zetten deed en met een mooie mataanval alsnog de volle buit mee naar huis mocht nemen.

De ontmoeting tussen Willem de Wilde en Johan de Lange werd een interessante pot met ook nog een verrassend slot. De met wit spelende Willem speelde op de aanval, maar zwart verdedigde heel secuur, nam het initiatief maar wit offerde een kwaliteit om de kansen te keren. Helaas pakte dit voor wit minder goed uit en leek zwart af te stevenen op de overwinning. Op dat moment blunderde Johan door een toren in de aanbieding te doen, Willem nam dit cadeautje in dank aan en mocht alweer zijn zesde overwinning noteren. Door deze winst staat Willem nu op een elfde plaats en zijn eerste doel is nu een plaats in de top tien.

Een boeiende partij was ook die tussen de met wit spelende Henri van Kruistum en Hans de Groot. Wit had het initiatief en speelde vindingrijk. De ervaren Hans wist de aanval van wit te pareren en een tegenaanval in te zetten. In het eindspel kon het zwarte paard de witte koning pardoes mat zetten en mocht Hans het volle punt mee naar huis nemen.

De zeer ervaren Ben Zee moet steeds vaker tegen de jonge garde zijn meerdere erkennen. Nu was het Jasper de Rijk die Ben met een knap gespeelde partij met lege handen huiswaarts stuurde.

Ook Eip Janssen heeft nog niet zijn oude vorm terug. Leo Lukasse profiteerde hier voor honderd procent van, door met de winst naar huis te keren.

Robin Enneman was niet honderd procent geconcentreerd, wat er in resulteerde dat hij vanaf het begin in zijn partij Frans van der Veer achter de feiten aanliep. De overwinning van Frans was niet alleen verrassend maar ook dik verdiend.

Herman van den Akker wilde zijn eerste partij in ieder geval niet verliezen, tegenstander Tom Smit staat er om bekend dat hij altijd voor het hoogst haalbare gaat. Mooie ingrediënten voor een spannende pot. Het werd inderdaad een lange en mooie partij die uiteindelijk in een terechte puntendeling eindigde.

Overige uitslagen: Egbert Aalbers – Jonathan Karels 1 – 0, Gijsbert Nagel – Robert Degenhart 0 – 1 en Arjo van Dijk – Louis van der Vos 0 -1.

In remise eindigden: Jan Hartsuiker – Ben Verduyn, Stijn Kappert – Fedde Kingma, Sebo Nienhuis – Jelle Bottema, Niels van den Bovenkamp – Alfred Gaasbeek en Peter Jonker – Hans van de Weteringh.

Print Friendly, PDF & Email

Reacties gesloten.