Volop strijd en spanning in competities bij de jeugd

Op dinsdagavond 16 november werden veel leuke partijen gespeeld in zowel de subgroep als topgroep.

Subgroep

Wie gaat er over een paar weken met één van de mooie bekers aan de haal?

Uitslagen ronde 8:

Joshua Westerink – Kaithlyn Liew 0 – 1

Lois Wierper – Nathan Looijen 0,5 – 0,5

Bob Lok – Leo Ma 1 – 0

Coen Herms – Gersom Baan 0 – 1

Malek Shnani – Jona Brijder 0 – 1

Top vijf subgroep na ronde 8:

(complete stand zie links onderaan website De Cirkel)

  1. Kaithlyn Liew 130,00
  2. Rachel van Wijngaarden 118,50
  3. Bob Lok 106,00
  4. Ernst Don 95,50
  5. Belinay Pehlivan 85,50

 

Topgroep

In de topgroep werden ronde  9 en 10 gespeeld.

Koploper Bram had een zware avond, hij verloor beide partijen, maar blijft wel koploper.

De spanning in de top is heel spannend !!!

Top vijf topgroep na ronde 9 en 10:

  1. Bram Feenstra 117,00
  2. Alexander Ivanov 110,00
  3. Elco Drijfhout 106,00
  4. Yarik Shirokov 80,00
  5. Artem Malashenko 69,50

(complete stand zie links onderaan website De Cirkel)

Onderstaand verslag ronde 9 en 10 van Dominic van Dijk

Ronde 9

 Alexander Ivanov – Timon Wierper 1 – 0

Er kwam een Engelse opening op het bord. De partijen rokeren op verschillende vleugels, wat doorgaans voor vuurwerk zorgt. Alexander komt iets actiever te staan en weet een pion te winnen. Na dameruil lijkt de stelling te kalmeren. Alexander weet echter een lijn te openen en krijgt spel. Timon had controle over de g-lijn kunnen krijgen door torens te verdubbelen, maar besloot af te ruilen. Dit gaf Alexander de kans om de zwarte stelling binnen te dringen, hetgeen succesvol gebeurde. Uiteindelijk werd een pion gepromoveerd en was de rest een kwestie van tijd. 1-0

Eelco Drijfhout – Bram Feenstra 1 – 0

Bram weet in de opening een pion te winnen, en zadelt Eelco ook op met een dubbelpion. Wel heeft wit het loperpaar. In het middenspel overziet Bram dat een stuk van hem instond. Eelco was gretig genoeg om van de gelegenheid gebruik te maken. Met dit extra stuk ging Eelco de aanval in, en deze sloeg zeker door. Bram verloor al zijn stukken en moest met lede ogen toezien hoe hij mat gezet werd. 1-0

Yarik Shirokov – Artem Malashenko 0 – 1

Beide partijen speelden met de verkeerde kleur, maar de organisatie besloot dit door de vingers te zien. Gezien de stelling, waarin Artem al vrij snel twee stukken voorstond en een heftige aanval aan het lanceren was, leek dit de eerlijkste keuze. Yarik had mogelijk iets anders gezien. Niet veel later werd hij dan ook mat gezet. 0-1 (maar eigenlijk 1-0)

Kelvin Ma – Tarek Bouwmeester 1 – 0

Er kwam een Spaanse opening op het bord waarbij Kelvin met zijn loper op c6 slaat. In het middenspel weet Kelvin de dame van Tarek te ontfutselen. Met behulp van zijn actieve paarden weet hij later nog meer materiaal te winnen. Jeugdspelers geven doorgaans niet op. Dat dit soms terecht is zal later in dit verslag nog blijken. Dit was voor Tarek echter vechten tegen de bierkaai en Kelvin liet deze overwinning dan ook niet uit zijn handen glippen. Na een korte jacht op de koning werd deze uiteindelijk mat gezet. 1-0

Ronde 10

 Bram Feenstra – Alexander Ivanov 0 – 1

Er lijkt Scandinavisch gespeeld te zijn in deze partij. Bram pakt ruimte in het centrum met een pion en loper. Deze pion raakt hij echter kwijt en uiteindelijk verliest hij ook nog een kwaliteit. In het eindspel gaat Alexander op pionnenjacht. Hij wint alle witte pionnen op de damevleugel en zet het op een lopen (met een pion, uiteraard). Nadat hij in deze partij ook een pion weet te promoveren zet hij Bram niet veel later mat. 0-1

Eelco Drijfhout – Yarik Shirokov 1 – 0

Eelco weet met zijn centrumpionnen vroeg ruimte te pakken. Yarik moet tijdelijk terugtrekken, maar weet later twee pionnen te veroveren. Eelco ziet zich genoodzaakt om een aanval op te starten op de koningsvleugel. Dit doet hij met succes. Hij verovert een kwaliteit, en nadat Yarik een matdreiging overziet, verovert hij ook de vijandelijke koning en mag Eelco wederom een punt bijschrijven. 1-0

Tarek Bouwmeester – Artem Malashenko 1 – 0

Artem gaat al vroeg op roverstocht. Aanvankelijk werkt dit heel goed: hij weet een kwaliteit en een aantal pionnen te veroveren. Hoogmoed komt echter voor de val. Artem moest dat in deze partij ervaren toen hij zijn dame moest inleveren. Hiermee keerde de partij in Tarek’s voordeel, en hij liet dit voordeel zich niet meer ontglippen. Met zijn materiële overwicht weet hij Artem mat  te zetten. 1-0

Kelvin Ma – Timon Wierper 1 – 0

In deze partij leren we dat een partij pas echt over is wanneer een koning mat staat, of iemand opgeeft. In de opening worden twee paar stukken geruild. Kelvin opteert vrijwillig voor een dubbelpion. Nadat Timon lang rokeert ontstaat een chaotische stelling. Beide partijen nemen beurten om pionnen te veroveren. Niet veel later weet Timon een stuk te winnen, omdat hij met de slagzet tevens schaak zet. Hiermee lijkt Timon goed op weg om de partij naar zich toe te trekken, helemaal wanneer hij later ook nog een toren wint. Timon geeft een paard terug, denkende dat hij deze partij in de zak heeft. Echter zal de enige zak die hij heeft de zak en as zijn waar hij in zit. Nadat Timon mat in één mist, geeft Timon eerst een eerste en daarna zijn andere toren weg. Timon probeert daarna om pionnen te promoveren. Echter moet hij het opnemen tegen de twee torens van Kelvin. Hoewel Timon wel een pion weet te promoveren, wordt hij één zet later mat gezet door de twee torens, waarbij één van de torens ook nog precies tussen de vijandige dame en de eigen koning in staat, zodat Timon niet met schaak promoveerde. Ook hier bleek hoogmoed voor de val te komen. Een les die Timon vermoedelijk niet snel vergeet.

Print Friendly, PDF & Email

Reacties gesloten.