Spannende en feestelijke schaakmiddag bij vijftigplussers

Op maandagmiddag 25 april speelden de vijftigplussers de vijftiende ronde in de zomercompetitie. Koploper Peter van der Wijngaart ging kopje onder tegen zijn naaste belager, maar blijft door dit verlies met een minimale voorsprong nog wel koploper. Het werd niet alleen een spannende maar ook een feestelijke schaakmiddag. Alex de Roovere is onlangs 70 geworden en hij trakteerde de schakers op een drankje. Daarnaast waren er wat warme hapjes vanwege het 40 jarig jubileum van De Cirkel.

Koploper Peter van der Wijngaart ging hard onderuit tegen zijn naaste belager Willem de Wilde. Peter blunderde in de opening, hij wilde niet naar tien minuten de stukken in de doos doen, en probeerde nog een remise uit het vuur te slepen. De ervaren Willem de Wilde werkte hieraan niet mee en mocht de verdiende zege mee naar huis nemen. Zijn achterstand op de koploper is na zijn zege minimaal.

Jan Hartsuiker en Peter Jonker speelden een boeiende partij. Beide schakers zijn van bijna een gelijkwaardig niveau en dat bleek ook uit de partij die een puntendeling eindigde.

Kees van de Voort en Louis van der Vos speelden een gelijk opgaande partij. Nadat de zware stukken waren afgeruild had Kees twee paarden en Louis twee lopers. Louis bood remise aan, Kees zag nog winstkansen en wilde toch nog even doorspelen. Met veel zweetdruppels en geduldig manoeuvreren wist Kees uiteindelijk de vijandige stelling binnen te dringen en de partij naar zich toe te trekken.

Herman van Scherrenburg won in het middenspel tegen Kees van der Dussen twee pionnen, hij kon dit materiƫle overwicht, mede door tijdsdruk niet in winst ombuigen en moest genoegen nemen met de door Kees aangeboden remise.

Tom Smit won op overtuigende wijze van Jeffry Huibers. Na de officiƫle partij werden nog een paar leerzame oefenpotjes gespeeld, waarin Jeffry meer succes had.

De langste partij van de middag kwam op naam van Egbert Aalbers en Arno Braam. In het middenspel won Egbert een pion en hij gaf aan dat winst nu mogelijk zou moeten zijn. Arno dacht hier anders over en verdedigde zich fel. In het verre eindspel wist Egbert zijn pluspion te verzilveren met een zwaar bevochten, maar verdiende overwinning.

Eip Janssen gaf voor de partij tegen Jelle Bottema al aan dat het wel eens een lange middag zou kunnen worden. Het werd een spannende partij, waarbij beide zich geen foutje konden veroorloven. In het verre eindspel kwam Jelle onder tijdsdruk te staan en bood hij ondanks een licht materiaal voordeel remise aan, welke door Eip werd aangenomen.

De jarige Alex de Roovere wilde zeker op deze dag met een zege huiswaarts keren. Remy Mouthaan werd slachtoffer van zijn dadendrang en moest na een leuke partij zijn tegenstander niet alleen met zijn verjaardag maar ook met zijn overwinning feliciteren.

Fons de Kort en Loek Platschorre speelden een goede, maar zeker niet foutloze partij. Fons profiteerde iets beter van de wat mindere zetten van zijn tegenstander en mocht de verdiende winst mee huiswaarts nemen.

Fred Post verloor in het middenspel tegen Jan van der Wurff zijn dame. Een overwinning kon Jan eigenlijk niet meer ontgaan, totdat hij zelf in een vork liep en ook zijn dame weggaf. Fred rook zijn kans en stuurde een teleurgestelde Jan met lege handen naar huis.

Hans Meijer kwam helemaal niet verkeerd uit de opening tegen Klaas van der Wal. In het middenspel ging Hans wat te snel zetten, wat enkele foutjes betekenden. Klaas was er als de kippen bij om hiervan optimaal te profiteren mocht de winst noteren.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Reacties gesloten.