Succesvolle slotronde voor team Cirkel 1

Op 22 april werd de slotronde klasse 1B in De Open Hof gespeeld. Om klokslag acht uur bonden 64 schakers met elkaar de strijd aan. Onze belangstelling ging natuurlijk uit of ons vlaggenschip behoud in de 1e klasse kon afdwingen. Na een reeks van 3,5- 4,5 nederlagen was de spanning vooraf om te snijden. Teamleider Jim Pronk had voor een tactische opstelling gekozen, Ben Zee werd geposteerd aan bord 1 en werd als het ware ‘opgeofferd’. Toen de kruitdampen waren opgetrokken bleek de tactische zet te hebben gewerkt, Doetinchem 1 werd met 6 – 2 verslagen en ons vlaggenschip speelt volgend seizoen opnieuw in de eerste klas.

Aan het eind van de geslaagde avond, die heel goed door Louis van der Vos en Thomas Slijper werd geleid, dankte Jim Pronk alle deelnemers voor de sportieve deelname. Daarnaast ontvingen de schakers van Elster Toren een bloemetje voor het behaalde kampioenschap. Onderstaand een verslag van alle partijen van De Cirkel door verslaggever Dominic van Dijk

Harold BoomPiet van den Westenend 1 – 0

Aanvankelijk leek de zwartspeler goed uit de opening te komen. Dit kwam in het middenspel rap tot stilstand toen een penning werd overzien. Zwart moest zonder de vrouwelijke monarch verder spelen in ruil voor slechts een toren en een pion. Toen Harold zijn stukken mobiliseerde kon zijn tegenstander niets anders doen dan opgeven.

Benno ThomassenRuben de Vries 0 – 1

Ruben koos voor een Siciliaanse opening, waaruit een gelijkwaardige stelling bereikt werd. In het middenspel koos Ruben voor een aanvallend plan. Dit sloeg door toen wit een kwaliteit moest geven om een matdreiging af te wenden. Ook leek wit wat spel terug te krijgen. Dit kwam tot een halt toen Ruben zijn toren voor twee paarden kon ruilen. Hierna sloeg hij genadeloos toe en lanceerde een onafwendbare mataanval. Benno wachtte het niet af en schudde de hand.

Dominic van DijkNiels van der Mark 0 ,5 – 0 ,5

Nadat op bord 1 veelal nullen werden gescoord, mocht Dominic het ditmaal op bord 3 proberen. Hij koos al vroeg voor een grootscheepse afruil, waarbij in het middenspelen twee torens, twee lopers en zes pionnen overbleven. De stelling was gelijkwaardig, en het remiseaanbod dat werd gedaan werd, nadat bij wat andere borden was gekeken, door Niels aangenomen.

Marcel Miltenburg Jim Pronk 0,5 – 0,5

Jim koos voor een Slavische opstelling, waarbij wit vroeg ruimte probeerde op te eisen. Jim hield stand en wist uiteindelijk af te wikkelen naar een eindspel. Aanvankelijk leek wit hierin de betere papieren te hebben vanwege enkele vrijpionnen op de damevleugel. Jim wist echter secuur een matnet in de stelling de brengen. Wit kon dit met enkele geforceerde zetten nipt afwenden, maar zag wel een vrijpion sneuvelen. Hoewel Jim in hevige tijdnood zat kon zijn tegenstander geen winstplan vinden en werd er tot remise besloten.

Ben ZeeH. Veneman 0 – 1

Ben speelde een orthodox damegambiet. Aanvankelijk was de stelling gelijkwaardig, maar na wat onnauwkeurigheden in het middenspel kwam Ben licht in de verdrukking. Hij liet zich echter niet zomaar omver spelen en bood veel weerstand. Zelfs zag hij kans middels wat tactische grapjes het tij te keren. Uiteindelijk mocht dit niet baten. Zwart plaatste een stukoffer die de witte stelling aan diggelen hielp. Opgeven bleek de enige keus.

Marnix LukassePaul Storms 1 – 0

Gezien de situatie rondom mogelijk degradatie had Marnix zich op diverse mogelijke tegenstanders voorbereid. Dit kwam in zijn partij goed tot zijn recht. Al vrij vroeg in de opening werd een toren buitgemaakt. Hierbij was het nog wel opletten dat de dame niet ingesloten werd. Met een reeks enige zetten werd de dame gered, en kon de stelling rustig met een toren meer uitspelen naar winst.

Iloy TimmermanHenry van den Brink 0 – 1

Wit koos voor de Torre-aanval, maar speelde ietwat ambitieus op de damevleugel, hetgeen enige verzwakkingen veroorzaakte. Henry maakte hier goed gebruik van. Hij won in het middenspel een pion en later ook nog een kwaliteit. In het eindspel had hij een verbonden a- en b-pion die vlot oprukten. Wit probeerde nog tegenstand te bieden maar Henry liet niks toe en speelde de stelling naar winst uit.

David EngelbertsTim Evendijk 0 – 1

Tim speelde de langste partij deze avond. Hij speelde, zoals wel vaker, de Caro-Kann, de ‘‘fantasy variation’’ om precies te zijn. Tim was tevreden over zijn stelling, maar bevond zich na een aantal onverwachte zetten op onbekend terrein. Nadat lang aan een plan van aanpak werd gewerkt wist Tim goed gebruikt te maken van open lijnen. Na een foutieve zet van wit kon Tim twee pionnen, en daarna zelfs een stuk buit maken. David gaf zich nog niet gewonnen, maar toen Tim middels een geforceerde ruil een vrijpion kreeg, was het gedaan. Hiermee was een 6-2 uitslag, de beste uitslag van het seizoen overigens, een feit.

 

Print Friendly, PDF & Email

Reacties gesloten.