De Cirkel 2 maakt verwachtingen ruimschoots waar

De vlag kan uit bij De Cirkel, het 2e team is dinsdagavond 17 mei in de externe SOS-competitie na een forse 5-1 zege op Kasteel 3 gepromoveerd. In de door wedstrijdleider Louis van der Vos prima voorbereide slotronde wisten de Cirkelaars dat een zege promotie op zou leveren. ,,Je weet dat je favoriet bent. Je weet dat je op papier sterker bent. Je weet ook dat vele favorieten net voor de laatste hindernis sneuvelen. Maar het Cirkel team heeft laten zien dat zij hun zenuwen goed in bedwang kunnen houden”, liet een speler weten.

Niels van den Bovenkamp, spelend op bord 2 was het eerste klaar met zijn tegenstander Robin Vossen. ,,De Kasteel speler verloor al snel een pion. De openingsfase was niet geweldig voor hem. Na een wat mindere zet wist ik hem een passieve stelling voor te schotelen. Langzaam maar zeker, maar met de nodige voorzichtigheid trok ik de partij naar mij toe”, glunderde De Cirkelaar. Dat deed zijn buurman Egbert Aalbers ook. ,,Mijn tegenstander (Henk Zwikker, red.) opende agressief met een aanval op f7. De druk was onvoldoende om mij uit balans te brengen. Ik kreeg een steeds betere stelling en in het eindspel heb ik gekozen voor de mooiste, maar misschien niet eenvoudigste oplossing. Ik wist dat deze partij slechts winst kon opleveren”, oordeelde De Cirkelaar. De 3-0 kwam op het bord via Tom Smit tegen Joey Brouwer. ,,In een Siciliaan deed De Kasteel speler een pion in de aanbieding. Ik zag het gevaar daarachter en pakte de aangeboden pion niet”, analyseerde Smit. Er volgde een slotcombinatie van De Cirkel speler die mooi was. Met tekst werd het slot begeleid. De heren maakten er een potje ‘praatschaak’ van. ,,Mooie partij waarbij De Cirkel na de 3-0 nog een halfje nodig heeft. Ik denk dat promotie ons niet meer kan ontgaan”, lachte Tom Smit. Hoewel hij achteraf ruimschoots gelijk kreeg was de nederlaag van Leo Lukasse aan bord 4 een kleine tegenvaller. ,,Ik verloor te snel het initiatief. Het centrale deel van het spel was voor de Wijchenaar Stein van Tol. Hoewel ik lang streed, meer met de moed der wanhoop, was een nederlaag niet te voorkomen”, keek Lukasse terug. Zijn teammaatjes Peter Jonker en Willem de Wilde zetten voor het jubilerende De Cirkel de kers op de taart met twee winstpartijen. ,,In een Catalaanse opening werd het centrum de begeerde positie. Het was aan beide zijden nauwkeurig opereren. In het eindspel wist ik met een schijnbaar torenoffer een pion te winnen. Mijn tegenstander Toine van Bergen zag ineens dat de toren pakken wegens schaak niet ging”, lachte Jonker. Het eindspel was wel aan De Cirkelaar besteedt. De laatste die zijn partij in winst omzette was Willem de Wilde. ,,Ik wist een gezonde pion te veroveren. De Wijchenaar Ralph Eikenbroek ging in de denkstand. Na heel lang wikken en wegen besloot hij tot een in zijn ogen kansrijk torenoffer. Ik zag dat meerdere toeschouwers dat ook dachten. Maar ik zelf, en dat is het enige dat telt, zag dat het offer incorrect was. Op een vrij eenvoudige manier kon ik de aanval weerleggen en de partij beslissen”, zegt De Wilde bescheiden. De Cirkel 2, in welke samenstelling dan ook, mag volgend seizoen in de tweede klasse uitkomen. Daarmee is de zo gewenste opbouw De Cirkel 1 (eerste klasse), De Cirkel 2 (tweede klasse) en De Cirkel 3 (derde klasse) een feit.

Cirkel 3 kan geen potten breken tegen Bennekom 2

Op 18 mei heeft het derde team de SOS competitie afgesloten met een 2 – 4 nederlaag tegen Bennekom. Op voorhand was Bennekom, mede gezien de veel hogere persoonlijke ratings, duidelijk de favoriet en zij maakten deze favoriete rol meer dan waar.

De eerste die de stukken in de doos kon doen was Ben Verduyn aan bord 4. Ben ging in de fout door mee te gaan in het hoge tempo van tegenstander Hans van de Weteringh. In het middenspel verloor hij in pion, waarna Hans deze pluspion uitspeelde naar een verdiende winst.

Aan bord 5 was het Cees van der Dussen die heel verrassend de sterke Gerhard Bakker van Bennekom aan zijn zegekar wist te binden. Een meer dan verdiende overwinning en de tussenstand was weer gelijk.

Aan bord 6 liep Robert Degenhart vanaf het begin achter de feiten aan tegen Jaap van Donkelaar. Robert probeerde nog van alles om minimaal een puntendeling uit het vuur te slepen, maar zover liet zijn tegenstander het niet komen, een meer dan verdiende winst voor de Bennekommer.

Mark Bakker trof aan bord 2 de sterke Jan Wouters. Mark had wat goed te maken tegenover teamleider Ben Verduyn en speelde vol op de aanval. Jan Wouters verdedigde heel secuur, maar gebruikte daarbij wel veel tijd. In het eindspel was de stand materieel gezien gelijk, maar ging Wouters door de klok heen, het aanvallende spel van Mark leverde dus tijd en uiteindelijk ook de winst op.

Aan bord 1 vocht Pim Eimers voor alles wat hij waard was tegen de sterke Teun Alting. Opgeven is voor Eimers geen optie, hij ging door het bittere einde, maar moest toen wel toezien hoe hij schaakmat werd gezet.

Bij een tussenstand van 2 – 3, zou Stijn Kappert tegen Rene Bakker aan bord 3 nog voor een gelijkspel kunnen zorgen. Het werd een spannende, boeiende, maar ook hele lange partij (de langste van de avond). In het verre eindspel wist Bakker zijn materiële voordeel uit te spelen naar winst.

Print Friendly, PDF & Email

Reacties gesloten.