Jan Hartsuiker en Egbert Aalbers brengen de spanning in 50+ groep weer terug

Op maandagmiddag 9 mei speelden de vijftigplussers de zeventiende ronde in de zomercompetitie. Alvorens de klokken konden worden aangezet werden Loek Platschorre en Ben Verduyn door Eip Janssen in het zonnetje gezet. Zowel Loek als Ben werden op 9 mei een jaartje ouder. Uiteraard mochten de gebruikelijke traktaties niet ontbreken. Nadat Eip ook nog had aangeven dat de tegenstanders van Loek en Ben vol voor de winst moesten spelen en geen cadeautjes mochten weggeven, kon de strijd losbarsten. Nadat de kruitdampen waren opgetrokken, was duidelijk dat de twee leiders in het klassement allebei tegen een nederlaag waren aangelopen. Gevolg is dat de onderlinge verschillen in de top drie dus minimaal zijn. Met nog drie ronden (16,23 en 30 mei) te gaan, is heel moeilijk te voorspellen wie uiteindelijk kampioen gaat worden.

De met wit spelende Willem de Wilde ging onverwachts, maar zeker niet onverdiend kopje onder tegen Jan Hartsuiker. Door deze nederlaag zakt hij naar de derde plaats, maar hij is nog wel volop in de race voor het kampioenschap.

Egbert Aalbers wist dat hij vandaag de laatste kans had om zich te mengen in de strijd om het kampioenschap. Alleen winst tegen Peter van der Wijngaart zou tellen. Na een boeiende en zware partij wist hij Peter aan zijn zegekar te binden. Peter blijft koploper, maar Egbert en Willem volgen op heel geringe achterstand.

Arno Braam en Jelle Bottema, speelden een degelijke partij. Beide ervaren schakers maakten geen foutje, dus de uiteindelijke puntendeling was meer dan terecht.

Kees van de Voort en Eip Janssen speelden een gelijk opgaande partij. In het eindspel had Eip twee lopers en Kees twee paarden en beide een gelijk aantal pionnen. Omdat de paarden van Kees enigszins vast stonden leek de partij uit te monden in een remise, totdat Kees een paard in de aanbieding deed, waarna Eip de partij alsnog naar zich toetrok.

Kees van der Dussen en Fons de Kort speelden een spannende partij. In het eindspel raakte Fons wat vermoeid en maakte een klein foutje welke door Kees genadeloos werd afgestraft.

Ben Verduyn maakte in de opening tegen Fred Post een blunder, wat hem een paard kostte. Fred leek op weg naar minimaal een puntendeling, totdat hij zelf in de fout ging en Ben de partij alsnog naar zich toe kon trekken.

Klaas van der Wal en Joop de Feijter gingen beide voor de volle winst. In het middenspel won Klaas een kwaliteit, welk voordeel hij daarna bekwaam uitspeelde naar winst.

Remy Mouthaan trok met wit gelijk ten aanval tegen Hans Meijer. Aanvankelijk wist Hans de aanvallen nog te pareren maar uiteindelijk moest hij zich bij een nederlaag neerleggen.

De jarige Loek Platschorre kreeg van Kees van Heerikhuize zeker geen cadeautje. In het middenspel wist Kees een open lijn te creëren en rukte hij met een vrijpion op. Loek zag het gevaar en vroeg aan Kees ,,waarom hij zo haast had om te promoveren”. Loek kon promotie niet voorkomen met als gevolg een nederlaag voor de jarige.

Hans Gillet en Tom Smit speelden een degelijke partij. Tom speelt altijd voor de volle winst en hij wist in het middenspel een kwaliteit te winnen. Dit materiële voordeel speelde hij knap uit naar een verdiende overwinning.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Reacties gesloten.