Met nog drie ronden te gaan is de spanning in de top om te snijden

Voorafgaande aan de achtentwintigste speelronde van de interne competitie op 3 mei werden de aanwezige schakers verrast door een speech van voorzitter Ben Verduyn. Niet gespeend van enige humor werden interne zaken aan de orde gesteld. Maar ook werd stilgestaan bij de mooie overwinning die Nestor Shirokov afgelopen zaterdag tijdens het Tinnen Soldaat jeugdtoernooi behaalde. Met een klaterend applaus werd deze prestatie door de schakers bekroond. De pas 16-jarige Nestor prolongeerde zijn in 2020 behaalde titel. De huldiging inspireerde de in bloedvorm zijnde jongeling om later op de avond de waarlijk niet te onderschatten Henry van den Brink aan zijn zegekar te binden.

De toppartij tussen lijstaanvoerder Dominic van Dijk en de op de zesde plaats staande Niels van den Bovenkamp eindigde in remise. Maar dat ging niet zonder slag of stoot. ,,Een juweeltje van een partij om te zien”, oordeelden enkele omstanders. Door deze puntendeling ziet Dominic zijn voorsprong op directe concurrent Marnix Lukasse ietwat slinken.

Jim Pronk, regerend kampioen, had niet zijn avond en verloor verdiend van Marnix Lukasse. ,,Misschien was dat wel zo, maar Marnix speelde het spel gewoon goed. Zo eerlijk moet je ook zijn”, voegde Jim eraan toe. Door deze winst houdt Marnix de druk op de ketel bij de koploper.

Bijzonder knap was de overwinning van Ruben de Vries op Herman van den Akker. Door deze winst is Ruben terug in de top tien op een mooie negende plaats en hij is op weg naar meer.

Slechts een paar Cirkelaars hebben de ontknoping gezien van de partij tussen Harold Boom en Alfred Gaasbeek. Met nog één minuut op de klok wist Harold de zeer zwaar bevochten zege binnen te halen.

Ook Pim Eimers en Hans de Groot maakten er een latertje van. Na een gelijk opgaande partij wist de met wit spelende Pim de zwarte koning zo op te jagen dat zwart niets anders kon doen dan de partij opgeven.

Anton Spronk liep al snel achter de feiten tegen Henri van Kruistum. Het verlies werd met een lach en een traan begroet. Maar de sympathieke Anton ging er niet gebukt onder, en liet weten dat zijn tegenstander goed had gespeeld. Henri staat inmiddels in de top vijftien en is hard op weg om een plaats in de top tien te veroveren.

Mark Bakker was optimaal geladen, om na zijn ietwat teleurstellend optreden bij Tinnen Soldaat toernooi, een goede prestatie neer te zetten. Na een boeiende partij wist hij met zwart de sterke Willem de Wilde te verslaan. Missie was dus voor Mark meer dan geslaagd.

Fadi el Kasah was de eerste op 3 mei die de winst kon laten noteren. Michael Aldridge werd in minder dan drie kwartier verslagen.

Niet veel later moest ook Dick Wenning tegen Hans van de Weteringh zijn koning omleggen. ,,Ik heb wel een leuke partij gespeeld, maar het vorkje waardoor ik een stuk verloor, zag ik niet aankomen”, keek Dick terug.

,,Mooi gespeeld”, waren de woorden van Veenendaler Jelle Bottema tegen zijn jeugdige plaatsgenoot Luuk de Man. De routinier leek aardig uit de opening te zijn gekomen, maar in het middenspel liet de talentvolle Luuk er geen gras over groeien. Jelle wachtte het allemaal niet af en gaf zich gewonnen.

Het kunststukje, partijwinst, wilde Robin Enneman ook weleens uithalen. Maar de enige dame in het mannengezelschap stond dat niet toe. Penka Pavlova, terug na lang afwezig te zijn geweest, liet Robin zweten en verliezen.

Jonathan Karels was de enige jeugdspeler die om 22.00 uur nog aan het schaken was. Hij hield de sterke Egbert Aalbers knap op remise.

Leo Lukasse en Tom Smit, teamgenoten in Cirkel 2, maakten er een mooie en spannende partij van. ,,Knap gespeeld van Leo”, was hoorbaar in de speelzaal op het moment dat Tom opgaf. Leo genoot zichtbaar, zeker nadat hij hoorde dat ook zoon Marnix de winst had gepakt. In huize Lukasse kon weer opgewekt twee winstpartijen worden geanalyseerd.

Het bestuurlijke onderonsje tussen Robert Degenhart en Eip Janssen werd door eerstgenoemde verdiend gewonnen. Robert won in het middenspel een paard en hoewel de partij voor hem in de slotfase langs diepe afgronden verliep, gaf Robert de partijwinst niet meer uit handen.

Overige uitslagen: Jan Hartsuiker – Stijn Kappert 1 – 0, Johan de Lange – Peter Jonker 1 – 0, Arno Braam – Albert Bootsman 1 – 0 en Hilmar van den Brink – Fedde Kingma 0 – 1.

In remise eindigden: Kees van der Dussen – Frans van der Veer en Koen van Wijngaarden – Louis van der Vos.

Print Friendly, PDF & Email

Reacties gesloten.