Peter van der Wijngaart en Willem de Wilde blijven op titelkoers bij 50+

Op maandagmiddag 23 mei speelden de vijftigplussers de negentiende ronde in de zomercompetitie. Met nog één ronde te gaan lijkt Egbert Aalbers te zijn afgehaakt in de strijd om het kampioenschap. Verschil tussen de nummers één en twee is minimaal. Op 30 mei zal duidelijk worden wie uiteindelijk de felbegeerde beker mee naar huis mag nemen.

Egbert Aalbers kwam na een zware partij tegen Hans Gillet niet verder dan een remise. Aangezien zijn directe concurrenten wonnen, zit een eventueel kampioenschap er voor Egbert niet meer in.

Peter van der Wijngaart had meer dan zijn handen vol om de sterke Arno Braam aan zijn zegekar te binden. Pas in het verre eindspel wist hij Arno op de knieën te krijgen. Door deze winst blijft Peter koploper en gloort voor hem het kampioenschap. Voorwaarde is wel dat hij volgende week de laatste partij winnend moet afsluiten.

Peter Jonker zorgde bijna voor een verrassing door te winnen van Willem de Wilde. Volgens de bekende stuurlui die aan de wal stonden, had Peter in het middenspel een licht positioneel overwicht. Willem bleef echter rustig en kalm manoeuvreren en wist uiteindelijk, tegen de moe gestreden Peter, in het verre eindspel de buit binnen te halen.

Herman van Scherrenburg en Louis van der Vos speelden een leuke partij. Herman had het initiatief en opende een aanval op de koningsvleugel van Louis, deze wist door knap te verdedigen de schade te beperken. In het eindspel, waarbij de materiële stand gelijk was bood Herman remise aan welke door Louis werd geaccepteerd.

De met wit spelende Tom Smit opende tegen Jan Hartsuiker met aanvallend spel. Jan pareerde de aanvalsgolf, waarna hij in het middenspel een pion won. De zeer secuur spelende Jan liet dit voordeel niet meer lopen en nam de volle buit mee huiswaarts.

Kees van Heerikhuize en Kees van der Dussen maakten er een boeiende schaakmiddag van. In het middenspel won de met zwart spelende Kees van der Dussen een kwaliteit en kon hij zijn tegenstander onder druk zetten. In het eindspel had zwart een paard en een loper tegen een witte toren. Beide schakers zagen geen kansen om de partij te winnen, waarna tot een puntendeling werd besloten.

Joop de Feijter komt niet alleen om te winnen, een leuke partij is voor hem zeker zo belangrijk. In het middenspel tegen Jelle Bottema kwam de stelling vast te staan waarna Joop een offer plaatste, helaas pakte dit offer verkeerd uit en werd hij door Jelle op een verdiende nederlaag getrakteerd.

Als eerste waren Klaas van der Wal tegen Eip Janssen klaar. Eip verspeelde in de opening een loper, hij probeerde de schade nog te beperken maar zag in dat dit een kansloze missie zou worden en gaf zich gewonnen.

Remy Mouthaan moest tegen Fons de Kort wennen aan het rustige tempo wat Fons normaliter speelt. In het middenspel won Fons een pion en hij had ook een tweede pion voor het grijpen. De meestal te voorzichtig spelende Fons heeft waarschijnlijk de winst laten liggen, maar was meer dan tevreden met de door Remy aangeboden remise.

Jeffry Huiberts kon door onvoorziene omstandigheden pas een half uur later aan de partij tegen Jan van der Wurff beginnen. Jeffry was door het oponthoud zo de draad kwijt was dat de partij tegen Jan kansloos verloren werd.

Fred Post had de grootste moeite met Loek Platschorre. In het eindspel had Loek twee pluspionnen en bood hij remise aan omdat hij zijn tegenstander niet met lege handen huiswaarts wilde sturen. Fred hoefde niet te twijfelen en nam het aanbod aan. Fred wilde daarna nog wel een ‘vluggertje’ spelen, waarop Loek positief reageerde omdat hij wel ervaring had met ‘vluggertjes’.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Reacties gesloten.