Remise troef in de top bij vijftigplussers

Op maandagmiddag 16 mei speelden de vijftigplussers de achttiende ronde in de zomercompetitie. Alvorens de klokken werden aangezet vroeg Ben Verduyn aandacht voor het bekende schaaktoernooi: Veens Open en feliciteerde hij Louis van der Vos vast met zijn 65e verjaardag. Dus ook op 16 mei werden de vijftig plussers verrast met een consumptie. In de stand van de top drie veranderde weinig, omdat ze alle drie een puntendeling overeen kwamen. De beslissing moet dus in de laatste twee ronden (23 en 30 mei) vallen.

Jan Hartsuiker wilde aan het huzarenstukje van vorige week, winst op Willem de Wilde, een vervolg geven. Tegenstander Peter van de Wijngaart moest dan ook alle zeilen bijzetten om dit te voorkomen. Na een lange en spannende partij werd uiteindelijk een puntendeling overeen gekomen.

Jelle Bottema en Kees van de Voort speelde vooralsnog een gelijk opgaande partij, totdat Jelle een kwaliteit weggaf en Kees de partij eenvoudig naar winst kon uitspelen.

Peter Jonker kwam ietwat gelukkig met de schrik vrij tegen Eip Janssen. Eip stond in het eindspel duidelijk beter maar overzag een pion van Peter die niet meer te stoppen was om te promoveren. Doorspelen had geen zin meer en Eip gaf zich gewonnen.

Louis van der Vos, op 18 mei wordt hij 65, kreeg van tegenstander Alex de Roovere een vervroegd verjaardagscadeau. Alex deed een loper in de aanbieding waar geen compensatie tegenover stond, Louis wist wel raad met deze meevaller en stuurde Alex met lege handen huiswaarts.

Speciaal op verzoek van Hans de Groot mocht hij op 16 mei aantreden tegen Kees van der Dussen. In het ‘christelijke’ onderonsje was Hans duidelijk de betere schaker en op zijn winst is dan ook niets af te dingen.

 

Egbert Aalbers en Willem de Wilde speelden beide op de winst. Het werd een boeiende partij waarbij beide schakers geen fout maakten, de uiteindelijk overeengekomen puntendeling is dan ook de terechte uitslag. Zowel Egbert als Willem hadden vrede met de uitslag.

Joop de Feijter en Loek Platschorre namen allebei ruimschoots de tijd om er een leuke pot van te maken. Loek verspeelde in het middenspel zijn dame, maar liet zich hierdoor niet van de wijs brengen en vocht verbeten terug. In het verre eindspel, waarbij beide spelers nog een paar minuten bedenktijd hadden, werd gelukkig een remise overeengekomen, want deze partij verdiende geen verliezer.

Dat Remy Mouthaan al gauw tevreden is met een half puntje bleek in de partij tegen Kees van Heerikhuize. Met een mooie aftrekschaak van Remy was de dame van Kees niet meer te redden, maar voordat Kees zich zorgen kon gaan maken, bood Remy remise aan welke door Kees dankbaar werd aanvaard.

De verrassing van de dag kwam op naam van Fred Post. Hij wist na een mooie partij, waarbij Fred zich niet altijd aan de regel hield van ‘aanraken is zetten’, de sterke Klaas van der Wal aan zijn zegekar te binden. Klaas verspeelde in het middenspel twee keer een kwaliteit, waarna hij zich gewonnen gaf.

De partij tussen Hans Gillet en Arno Braam was bijzonder spannend. Materieel gezien was het in het eindspel helemaal gelijk, maar Hans ondervond dat Arno een kei is in het spelen van een eindspel, hij had dan ook vrede met zijn nederlaag.

Fons de Kort nam ook vandaag alle tijd om Ben Verduyn een halt toe te roepen. In het middenspel won Ben een pion en opende een aanval op de koningsvleugel. Fons gaf zich echter niet zo maar gewonnen, Nadat Fons nog minder dan een minuut bedenktijd had bood Ben remise aan, hij wilde na zo’n leuke partij tegen zo’n sympathieke tegenstander niet op tijd winnen. Fons nam het aanbod met twee handen aan.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Reacties gesloten.