Martijn Bakker wint na beker ook de Open Hof Bokaal

Martijn Bakker heeft op 31 mei het drieëndertigste snelschaaktoernooi om De Open Hof Bokaal gewonnen. De beker werd met uitbundig plezier in ontvangst genomen. Maar de kroon op zijn snelschaak arbeid deze dinsdagavond ontbrak. De bij zowel De Cirkel als BSV (Bennekom) schakende speler werd in de eindranglijst derde.

,,Het snelschaaktoernooi staat in principe open voor elke schaker die het spelletje snelschaken heel leuk vindt. Maar alleen een Cirkel lid kan de begeerde bokaal winnen”, liet de organisatie weten. De allerbeste snelschaker was Jan Pijkeren voor oud-clubgenoot Sander van Eijk. Het zijn beide oud-leden die in de jubileumweek waarin De Cirkel haar 40-jarig bestaan viert, graag bij de club, waar zij ooit de eerste schaakbeginselen onder de knie kregen, terugkwamen. ,,Ik gun Martijn de Open Hof Bokaal. Zelf heb ik in het seizoen 2014-2015 van deze aloude regel geprofiteerd. Toen werd Sander van Eijk als niet lid winnaar maar kreeg ik de hoofdprijs”, lacht Jan Pijkeren na afloop sportief.

Liefst achtenveertig schakers, waaronder gelukkig een dame Penka Pavlova, gingen de strijd in het snelschaaktoernooi met elkaar aan. Nog nooit was de belangstelling in al die 33-jaar zo hoog. ,,De Cirkel koester je. De Cirkel bied je alle schaakmogelijkheden. De Cirkel mag je in een jubileumweek niet in zijn hemd laten staan”, aldus een deelnemer.

De organisatie hoorde het met plezier aan. Er moesten vele zeilen gehesen worden om de 48-deelnemers zo eerlijk mogelijk te verdelen. Gekozen was om de eindstand op interne ranglijst als uitgangspunt te nemen. ,,De externe deelnemers die een hoge rating hebben werden uiteraard zo hoog mogelijk ingedeeld. In de eerste ronde hebben we met behulp van Tom Pronk de schakers ingedeeld op een wijze die bij tennistoernooien ook wordt gevolgd. Dat heeft als voordeel dat er enerzijds zo weinig mogelijk favorieten elkaar al in de eerste twee voorronden ontmoeten. Anderzijds krijgen schakers daardoor de kans zich te onderscheiden. Daar waren er wel een paar van. De jeugdige schakers Mark Bakker en Jonathan Karels, de pas recent lid geworden Sander Rosman, het schaaktalent Nestor Shirokov profiteerden daarvan. Maar uiteindelijk, gezien de diverse reacties, denken we dat alle schakers winnaars waren. We hebben zelden in al die jaren dat het snelschaaktoernooi er is zoveel plezier gezien”, legt wedstrijdleider Eip Janssen uit. In de laatste voorronde was de ranglijst onverbiddelijk en konden de vooraf ingeschaalde favorieten elkaar wel degelijk treffen.

Op de vele borden was het een spektakel van jewelste. Zeker omdat de tijd (vijf minuten per persoon) gering is. Dan is snel reageren een vereiste. De ‘ohs en ahs’ waren niet van de lucht. Waar bij het normale schaken een serene rust hangt, is dat bij snelschaken in groepjes anders. Niet alleen omdat de adrenaline gaandeweg omhoog gaat, maar ook vanwege het wisselen van plaats. De officiële spelregels voor snelschaken worden uiteraard ook bij De Cirkel gevolgd. ,,daar is maar een uitzondering op. De koning pakken mag bij ons. Het gebeurde een paar keer, en de indruk is dat men dat nog leuker vindt dat een partij in mat beëindigen”, had Eip gezien. De eerste twee voorronden gingen vrij goed volgens de vooraf ingeschatte prognoses. Sander van Eijk, Ruben de Vries en Nestor Shirokov waren schakers die geen verliespunt noteerden. Maar Harold Boom en Martijn Bakker (5,5 uit 6) en Mark Bakker, Tom Pronk, Frank van Wijngaarden, Tim Evendijk (vijf uit zes) bleven niet ver achter. In de derde en laatste voorronde werd het kaf van het koren gescheiden. ,,Dat ging niet zonder slag of stoot. Maar als wedstrijdleider moet je ook wat geluk hebben. De eerste drie finalegroepen konden probleemloos worden ingevuld. Nergens was sprake van gelijk eindigen. In dat geval kun je terugvallen op het reglement dat bepaalt dat de scores na de eerste en tweede voorronde bepalend zijn. En lukt dat ook niet, dan is er het onderlinge resultaat.

Tegen 23.00 uur kon worden begonnen met de eindstrijd in de zes finalegroepen. Slechts een paar schakers trokken zich gezien het late uur terug. Het werd een spektakel zonder weerga. Waarbij bijna tweeënhalf uur na het begin van het toernooi de vermoeidheid wat toesloeg. ,,De scherpte werd wat minder. Maar in een groep met Sander van Eijk, Jan Pijkeren, Ruben de Vries, Henry van den Brink en mijn verrassend goed spelende naamgenoot Mark Bakker weet je dat het lastig wordt. Sander en Jan waren te sterk. De overige partijen wist ik, soms met enig geluk, te winnen. De Open Hof Bokaal die ik ook in het seizoen 2018-2019 won, krijgt een mooi plekje in huize Bakker. Ik ben trots op mijn prestatie bij De Cirkel. Ook de bekerstrijd mocht ik winnend afsluiten dit seizoen. Dat ik het toernooi niet win en dus geen kroon op het schaakwerk kan zetten is nu even bijzaak”, zegt Martijn Bakker bescheiden.

Tegen middernacht is er nog een partij aan de gang. De hele zaal wacht op de uitslag. ,,Jullie wachten op ons”, weet Anton Spronk in een bedriegende stelling uit te brengen. Nog twee minuten dan verlos ik iedereen.” Hij speelt tegen Robin Enneman. Beide spelers produceren een uniek einde aan een schitterende schaakavond. Het ene na het andere ‘schaakje’ volgt, stukken worden van het bord afgehaald, alsof het vliegen zijn. Maar Robin blijft het kalmst en wint. De uitsmijter is voor Anton. ,,Vele laatsten zullen de eersten zijn. Ik verlies deze partij op woensdagmorgen (00,05 uur) maar voel mij winnaar. Wat een gezellig toernooi”, aldus Anton. Het applaus van de omstanders benadrukte dit. De Cirkel heeft de wittebroodsweken naar de jubileumavond geweldig ingezet.

Eindstandstanden in de groepen:

Groep1: 1. Jan Pijkeren, 2. Sander van Eijk, 3. Martijn Bakker, 4. Ruben de Vries, 5. Mark Bakker en 6. Henry van den Brink.

Groep 2: 1. Tim Evendijk, 2. Dominic van Dijk, 3. Tom pronk, 4. Nestor Shirokov, 5. Harold Boom en 6. Jim Pronk.

Groep 3: 1. Herman van den Akker, 2. Albert Bootsman, 3. Marnix Lukasse, 4. Hans van de Weteringh en 5. Jonathan Karels.

Groep 4: 1. Frank van Wijngaarden. 2. Niels van den Bovenkamp, 3. Willem de wilde, 4. Louis van der Vos en 5. Johan de Lange.

Groep 5: 1. Sander Rosman, 2. Robert Degenhart, 3. Pim Eimers. 4. Robin Enneman. 5. Anton Spronk en 6. Penka Pavlova.

Groep 6: 1. Peter Jonker. 2. Dick Wenning. 3. Jasper de Rijk. 4. Alfred Gaasbeek. 5. Ben Zee. 6. Fadi El Kasah.

Nadat Martijn Bakker was gehuldigd mochten alle deelnemers iets van de prijzentafel mee naar huis nemen.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Reacties gesloten.