De Cirkel 1 wint met 4,5 – 3,5 cruciaal duel tegen Pegasus 1

Op 14 maart speelde ons vlaggenschip de zesde ronde in de SOS competitie. Van tevoren was het doel duidelijk: winnen tegen Pegasus 1 om handhaving in de eerste klasse zo goed als zeker te garanderen. Hierdoor besloot teamleider Dominic van Dijk een aangepaste opstelling te maken, met de hoop dat op de lagere borden de punten gepakt konden worden. Achteraf bleek dat deze tactische zet goed had gewerkt, op de onderste vijf borden werden de benodigde 4.5 punten gepakt, waarmee de overwinning en dus behoud 1e klasse veilig werden gesteld.

Ruben de Vries (foto links), Marnix Lukasse (foto rechts), Henry van den Brink en Dominic van Dijk wonnen hun partij. Tim Evendijk zorgde voor het kostbare halve punt.

De slotronde op 14 april gaat een zware dobber worden. Er wordt gespeeld tegen en bij De Zeven Pionnen. Zij staan eerste in de groep en zijn op papier de zware favorieten. Gelukkig heeft de winst op 14 maart ervoor gezorgd dat De Cirkel 1 onbevangen aan deze uitdaging kan beginnen.

Onderstaand een verslag van teamleider Dominic van Dijk:

Bernard Holgrop – Henry van den Brink: 0 – 1

Henry herhaalde een opening die hij twee weken geleden tegen teamgenoot Marnix ook speelde. Wit speelde een lijn waarmee een gelijkwaardige stelling werd bereikt, waarna Henry moeite had een goede voortzetting te vinden. Hij leek een mindere stelling te krijgen, maar zijn tegenstander blunderde spontaan een stuk. Hiermee werd de partij een stuk eenvoudiger. Toen ook nog een paardvork over het hoofd gezien werd gaf Bernard zich gewonnen.

Ruben de Vries – Martijn Kleissen: 1 – 0

Martijn speelde een Siciliaanse opening, waarbij kort na de opening flink geruild werd. Dit pakte voor Ruben beter uit, want door een foutje van zijn tegenstander won hij een loper. Daarna werd de druk opgevoerd en door de vele dreigingen verloor Martijn ook nog een toren. Dit wachtte hij niet meer af.

Dasjou Kerseboom – Marnix Lukasse: 0 – 1

Ook in deze partij wist de Cirkelaar al vroeg een stuk buit te maken. Na een dameruil probeerde Dasjou nog creatief tegenspel te creëren, maar Marnix hield dit goed tegen. Nadat de muziek uit de stelling was gooide Dasjou de handdoek in de ring.

Menno ter Braak – Dominic van Dijk: 0 – 1

Dominic is weer aan het experimenteren met openingen en besloot Scandinavisch te spelen. Zwart kwam iets minder te staan maar wit deed wat dubieuze zetten. Hiermee werd wat vrijheid verkregen en kon een pion buitgemaakt worden. Kort daarna werd ook nog een paard geblunderd waarna Menno er geen zin meer in had.

Tim Evendijk – Marcel Pol: 0,5 – 0,5

Met een 4-0 voorsprong was het de vraag of, en zo ja waar, het benodigde halfje zou vallen. Tim kwam goed te staan, de stelling stond redelijk klem met opties voor doorbraak. Zwart verdedigde stug en leek alles dicht te houden. Enigszins verrassend bood Marcel remise aan. Tim was gebrand om zijn 100% externe score te behouden, maar het aanbod accepteren zou de zeer belangrijke winst betekenen. Na aandringen van zijn teamgenoten besloot Tim het teambelang voorop te stellen en de vrede te tekenen. Hiermee was de overwinning een feit.

Boen Tan – Harold Boom: 1 – 0

Al vroeg in de opening deed Boen een pion in de aanbieding om snel een aanval te lanceren. Dit lukte heel goed: de koning van Harold stond al snel onveilig en de druk werd opgevoerd. Harold kon hier niet mee omgaan en de stelling ging van kwaad tot erger. Nadat veel materiaal werd verloren capituleerde Harold.

Willem de Wilde – Piet van der Wal: 0 – 1

Willem besloot na de opening een pionnetje op a6 mee te snoepen. Dit had wel wat gevolgen voor de stelling. Na lang positioneren kwam zwart met een doorbraak via de f-lijn. Na het missen van een vork stortte de stelling snel ineen voor Willem en enkele zetten later volgde opgave, het materiaalverlies was te groot.

Ben Zee – Antal van Ravensteijn: 0 – 1

Ben was aan bord 1 ‘‘opgeofferd’’. Desondanks probeerde Ben er het beste van te maken. In een Grünfeld kwam zwart iets beter te staan, waarbij in het middenspel een pion buit werd gemaakt. Ben probeerde nog een remise uit het vuur te slepen, maar de tijdnood begon hem parten te spelen. In een spannend eindspel ging hij door zijn vlag, maar de teamwinst was gelukkig al veilig gesteld.

 

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.