Tim Evendijk ziet zijn jongensdroom uitkomen

Op dinsdag 23 mei 2023 werd de vijf en dertigste ronde en tevens één na laatste ronde van de interne competitie gespeeld. Alvorens het schaakgeweld kon los barsten deelde voorzitter Egbert Aalbers een primeur voor het Edese schaken met de aanwezige schakers. De Cirkel gaat samen met de ESV in het seizoen 2023-2024 meedoen aan de KNSB competitie. Ze zullen gaan deelnemen met twee teams onder de naam ESC (Edese Schaak Combinatie).

De pas 24 jarige Tim Evendijk (foto rechts) is na een boeiende competitie de nieuwe kampioen. Met nog één ronde te gaan is hij door de op de tweede plaats staande Henri van Kruistum niet meer in te halen. Tim speelde remise tegen regerend kampioen Dominic van Dijk en door dit resultaat werd zijn jongensdroom werkelijkheid. Henri van Kruistum is verzekerd van de tweede plaats. Wie uiteindelijk derde gaat worden zal pas in de laatste ronde beslist worden.

De Rating Trofee is met 151 punten een prooi geworden voor Henri van Kruistum.

In de strijd om de Runner-up Cup staan staan met 9 plaatsen stijging Kees van der Dussen en Jan Hartsuiker gelijk. Mocht hier in de laatste ronde geen verandering in komen dan is Jan Hartsuiker op basis van wedstrijdreglement winnaar van de Runner-up Cup.

Vorige week wist Dominic van Dijk met overtuiging te winnen van Harold met 1.f4, de Birdopening. Tim Evendijk heeft de afgelopen dagen stellingen rondom deze opening bestudeerd en kon zich redelijk weren. Dominic kreeg de beste aanvalskansen, maar Tim hield het hoofd koel. Nadat Dominic zich genoodzaakt voelde om passieve zetten te spelen, kreeg Tim enigszins de controle terug. Dit was echter niet voldoende om grote kansen te creëren en gezien de tijdnood van beide kanten werd tot remise besloten.

Na enkele afwezige speelronden is de kersverse vader Henri van Kruistum terug. Om nog kans te maken op de titel moest Henri zelf de winst pakken tegen Harold Boom en moest zijn directe concurrent Tim Evendijk verliezen. In een dame gambiet pakte hij het vrij rustig aan. Harold daarentegen besloot lang te rokeren en een aanval op te bouwen aan de koningsvleugel. De aanval van Henri aan de damevleugel was echter net iets sneller. Daarnaast miste Harold een tactiek in de stelling, waarna Henri óf een dame zou winnen óf een pion kon promoveren tot dame. De verdiende buit was binnen voor Henri.

Henri van Kruistum (rechts) legt na zijn winst op Harold Boom beslag op 2e plaats en Rating Trofee

Met de twee schakers Henry van den Brink tegen Ruben de Vries één ding van tevoren bekend, de partij wordt vuurwerk. Beide spelers zijn bereid stukken te offeren voor een dodelijke aanval. Henry sloeg zijn eerste slag door een stuk te winnen voor twee pionnen. Eén van deze pionnen van Ruben belande echter op a2. Oftewel, promotie is niet ver te zoeken. Henry zat te zoeken naar een matcombinatie, maar kon dit niet realiseren. Door zetherhaling werd remise uiteindelijk de uitslag, maar een saaie partij was het in ieder geval niet.

Henry van den Brink (links) en Ruben de Vries kunnen nu al terugkijken op een geslaagd seizoen

Ben Zee bond met wit de strijd aan tegen Mark Bakker, inzet was onder andere een plaats in de top tien. “Welke opening moet ik spelen tegen d4? ” was de eerste vraag van Mark aan een Cirkelaar. Deze stelde voor om op d4 c5 te spelen. Dit kan voor een solide witspeler namelijk vervelend overkomen. Met deze kennis in acht nemend ging Mark ten strijde tegen Ben. De partij nam een structuur aan van het Benkogambiet. Mark wist de druk op de c4-pion op te voeren met drie stukken. Toen deze steunpilaar instortte, was de partij praktisch over. Ben feliciteerde de jongeling met zijn uitstekende spel. Mede omdat concurrent Willem de Wilde verloor vinden we de winnende Mark Bakker weer terug in de top tien. Wie uiteindelijk in de top tien zal eindigen zal pas in de laatste ronde worden beslist.

Mark Bakker (links) is na zijn winst op Ben Zee weer terug te vinden in de top tien

In de Siciliaanse opening koos Anton Spronk met zwart in zijn partij tegen Jim Pronk voor een pionnenstorm aan de damevleugel. Met een pion op b4, c5 en a5 kreeg zwart veel ruimte. Jim liet zich niet kennen en koos ervoor om de koning van Anton naar voren te lokken. Dit lukte, maar er was geen goede manier om de kwetsbare koning te verschalken. Er volgde nog enkele zetten, maar al snel werd duidelijk dat beide spelers tevreden waren met een remise.

Jim Pronk (links) en Anton Spronk kwamen remise overeen

Kees van der Dussen mocht het met zwart opnemen tegen Robin Enneman. Kees staat bovenaan in de strijd om de Runner-Cup en kan zich hierdoor geen puntverlies veroorloven. Robin maakte uitstekend gebruik van de drie gouden regels: pionnen in het centrum, stukken ontwikkelen en koning veilig stellen. Kees liet het laatstgenoemde lang op zich wachten. Doordat de koning op e8 bleef, kon Robin een mooie aanval opbouwen. Het paard op e7 werd gepend aan de koning en wit bleef extra stukken erbij halen. Kees wist de aanvallende stukken echter in te sluiten, waardoor Robin uiteindelijk toch moest capituleren.

Kees van der Dussen (rechts) is na zijn winst op Robin Enneman nog koploper in Runner-up cup

Overige uitslagen:

Willem de Wilde – Marnix Lukasse 0 – 1, Pim Eimers – Leo Lukasse 1 – 0, Egbert Aalbers – Jonathan Karels 0 – 1, Hilmar van den Brink – Floris van der Niet 1 – 0, Femke van Kampen – Bram Feenstra 0 – 1, Sander Rosman – Hans van de Weteringh 1 – 0 R en Mathijs van Dijk – Jordi van den Brink 1 – 0.

In remise eindigden: Dick Wenning – Robert Degenhart, Jan Hartsuiker – Carel de Vries, Jasper de Rijk – Albert Bootsman, Peter Jonker – Stijn Kappert en Fedde Kingma – Alexander Ivanov.

 

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.