Succesvolle openingsronde De Cirkel 1 en 2 in SOS competitie

Dinsdag 12 september speelden De Cirkel 1 en De Cirkel 2 de openingsronde in de SOS competitie. De Cirkel 1 won met 7,5 – 0,5 van Rhenen 1 en De Cirkel 2 troefde Amersfoort 4 af met 3,5 – 2,5.

Hieronder de verslagen van de teamleiders Dominic van Dijk (De Cirkel 1) en Tom Smit (De Cirkel 2):

De Cirkel 1 tegen Rhenen 1

Dinsdag 12 september bond De Cirkel 1 voor de eerste ronde van de SOS-competitie de strijd aan met Rhenen 1. Zo vroeg in het seizoen is de vraag bij wie het schaakreces er nog een beetje in zit, en wie alweer volop bezig is met schaken. Hoewel enkele Cirkelaars tegen een moeilijke stelling aankeken bleken zij toch gewiekster dan hun Rheense tegenstanders. Er werd een haast ongenaakbare 7.5 – 0.5 score neergezet. Alleen Ruben zorgde voor de na afloop ‘‘zwaar teleurstellende’’ remise, waarmee de 8-0 helaas verijdeld werd. Desalniettemin een zeer geslaagde avond, en is het SOS-seizoen op goede wijze begonnen. Hieronder een verslag van de partijen.

Diederick Vos – Luuk de Man: 0 – 1

Luuk was de eerste die een punt mocht noteren. Nadat Diederick in het middenspel een vernuftig truckje vond, waarmee hij twee pionnen buit maakte, besloot Luuk de dames op het bord te houden en te zoeken naar tegenspel. Diederick leek dreigend te worden met zijn dame maar Luuk had andere ideeën. Met een tactische wending wist hij de partij naar zich toe te trekken, waarmee de toon voor de avond was gezet.

Marcel Bourgeois – Gert Baars: 1 – 0

Marcel, ongetwijfeld geïnspireerd door het succes van Luuk, trad in zijn voetsporen en bracht het tweede punt thuis. Met wit speelde hij een solide partij, die hij sterk uitspeelde naar winst.

Jacob de Gooijer – Marnix Lukasse: 0 – 1

Ook Marnix zorgde voor een mooi resultaat. Jacob speelde een vrij obscure opening genaamd de Bugayev aanval. Marnix kreeg het centrum, maar met de sterke lopers die wit had moest hij opletten voor dreigingen. Jacob ging in vol galop voor de aanval en besloot een paard te offeren op f7. Hij deed dit met de gedachte dat hij een paard van Marnix kon terugwinnen, maar door de vele dreigingen in de stelling was dit geen optie. Met dit stuk meer wist Marnix secuur de partij naar winst om te zetten.

Tim Evendijk – Jan van Laar: 1 – 0

De meest interessante partij van de avond werd gespeeld door Tim en Jan. Het Budapestgambiet kwam op het bord, hetgeen doorgaans voor scherpe stellingen zorgt. Tim wist niet precies hoe hij dit moest behandelen en stak al in de opening veel tijd in de stelling. De torens op h1 en a8 sneuvelden, maar omdat Tim zijn dame wel terugkreeg in de stelling, en Jan zijn paard niet, keek laatstgenoemde tegen een stuk minder aan. Met aanzienlijk minder tijd moest Tim nog wel een winstplan vinden. Hoewel Jan zijn best deed om het zo moeilijk mogelijk te maken vond Tim uiteindelijk een geforceerde dame ruil waarmee hij het punt veiligstelde.

Ruben de Vries – Cock de Struijk: ½ – ½

Waar de partij van Tim in de opening het interessantst was, kende de partij van Ruben het boeiendste eind. Ruben kwam al redelijk vroeg in de problemen omdat hij miste dat de pion die hij had gepend met zijn dame niet meer gepend stond vanwege een paardzet van Cock. Al snel kwam Cock binnen met zijn stukken en keek Ruben tegen een straal verloren stelling aan. Uiteindelijk besloot Ruben tot een wanhoopspoging, die op papier geen kans van slagen had. Zijn tegenstander dacht hier echter anders over, deed niet de goede zetten en liet Ruben binnenkomen met loper en toren, waarmee hij, met een dame en toren minder op het bord, eeuwig schaak in de stelling kreeg. Cock, hierdoor duidelijk ontzet, kon niks anders doen dan het punt delen.

Rene Hovestad – Dominic van Dijk: 0 – 1

Ook teamcaptain Dominic wist het externe seizoen goed te beginnen, wat menigmaal niet is gelukt. Dominic liet Rene met de pionnen oprukken. Hij leek prettig te staan maar tot concrete dreigingen kwam het niet. Na iets mindere zetten van wit besloot hij wat ruimte terug te pakken. Rene bood tegenspel, en na een schaakje besloot Dominic riskant een witte pionnen op f6 binnen te laten komen, ten behoeve van een pion winst. Lastig met de dames nog op het bord. Rene plaatste een loperoffer maar dit was niet helemaal accuraat. Dominic maakte materiaal buit, maar tijdens het vereenvoudigen had wit een tussenzetje waarmee de schade wat beperkt werd. Echter waren het zwarte paard, loper en vrijpion te veel voor de witte toren. Nadat deze werd vastgezet gooide Rene de handdoek in de ring.

Reynier Vos – Mark Bakker: 0 – 1

Ook Mark had het zwaar tijdens zijn partij. Hij kreeg een dubbelpion op de f-lijn en wit zocht naar manieren om de geïsoleerde h-pion aan te vallen. Mark wist dit te pareren en tegelijkertijd druk te bouwen op de witte g-pion. Nadat de stukken wat rond geschoven werden speelde wit op een bepaald moment g3. De alarmbellen gingen af bij Mark, wat het teken was dat hij moest offeren. De loper luidde de aanval in, en nadat Reynier verkeerd uit het laatste schaakje liep was het geforceerd mat. Mogelijk had hij met de andere zet meer weerstand kunnen bieden, maar daar hoefde Mark zich geen zorgen over te maken: de winst was een feit.

Henry van den Brink – Ton Braams: 1 – 0

Als laatste was Henry nog bezig. Hij had een stelling met ongelijke lopers, maar hij had wel een dame tegen een toren meer. Toch kunnen dit soort stellingen nog enige problemen opleveren, afhankelijk van de structuur. Henry wist hier echter wel raad mee. Hij wist met de dame te infiltreren en kreeg ook de loper erbij. Hoewel Ton taai verdedigde kon hij de stelling niet bij elkaar houden en capituleerde.

De Cirkel 2 tegen Amersfoort 4

Als eerste speelde Pim Eimers remise met zwart aan bord 5. Er kwam een damegambiet op het bord. In het middenspel kwam wit enkele pionnen voor ten koste van de kwaliteit. Tenslotte ontstond er een eindspel met 2 pionnen en een paard tegen een toren en werd tot remise besloten.

Jonathan Karels debuteerde uitstekend in de externe competitie. Hij speelde met wit aan bord 6 en kwam onder druk te staan, maar hij hield het hoofd koel en wist te winnen.

Vervolgens won Jasper de Rijk met wit. Na een Schotse opening ontstond een interessante stelling, waarbij de tegenstander van Jasper een aftrekschaak over het hoofd zag en opgaf.

Hierna verloor Ben Zee met wit. Na een Koning Indische opening ontstond een gelijke stellig. Nadat zwart op de 7e rij met de toren was binnengekomen, was pionverlies onvermijdelijk. Wit trachtte nog wat tactisch tegenspel te vinden, maar moest uiteindelijk capituleren.

Tom Smit speelde met zwart het Falkbeer tegengambiet. Ten koste van een pion kreeg hij initiatief. Maar zijn tegenstander die in hevige tijdnood zat kon het remise houden.

Vervolgens speelde Anton Spronk met zwart op bord 1 remise. De opening was een Siciliaan met 2 c3. Op de 13e zet won zwart een pion, maar zijn koningstelling stond onder druk. Het middenspel werd scherp gespeeld, waarna zwart zijn pion voorsprong kwijt raakte en het remise werd en de overwinning een feit was.

Winst van 3,5 – 2,5 tegen Amersfoort 4, een mooi begin van de competitie.

 

Print Friendly, PDF & Email

Reacties gesloten.