Verrassende top drie na tweede ronde interne competitie

Dinsdag 12 september werd in de tweede ronde van de interne competitie een beperkt programma afgewerkt omdat de teams van De Cirkel 1 en 2 uitkwamen in de SOS competitie. Alvorens de degens met elkaar konden worden gekruist verwelkomde voorzitter Egbert Aalbers twee “nieuwe” gezichten. Van de jeugd stroomt Yarik Shirokov door naar de senioren en is oud-voorzitter Anne Postma terug gekeerd na een kleine twee jaar afwezigheid. Ook op 12 september konden weer enkele verrassende uitslagen worden genoteerd. Top tien speler Harold Boom kwam met wit tegen Jan Hartsuiker niet verder dan een puntendeling, Robin Enneman deed hetzelfde met zwart tegen Ben Verduyn en ook de puntendeling die Kelvin Ma tegen Bram Feenstra wist te behalen was best verrassend.

De top drie is, mede doordat de meeste top tien spelers in de SOS competitie uitkwamen, ietwat verrassend van samenstelling. Willem de Wilde is koploper, gevolgd door Anne Postma en Tom Pronk.

Na een mooie start van Mathijs van Dijk mocht hij het opnemen tegen de geroutineerde Tom Pronk. In de opening en het middenspel werden door beide spelers geen fouten gemaakt. Tom kreeg een paar kleine aanknopingspunten op de d-lijn. Het initiatief was niet groot, totdat Mathijs pardoes de e-pion weggaf. In korte tijd viel ook de d-pion. Na wat tegenspartelen gaf Mathijs de partij op. Mathijs laat met de partij zien een grote bedreiging te zijn voor zijn toekomstige tegenstanders. Tom Pronk is samen met Carel de Vries de enige speler met een 2 uit 2 score.

Jim Pronk en Alexander Ivanov hebben vaker de degens gekruist. Na een scherp middenspel wist de ervaring (Jim) te winnen van de nieuwkomer. Alexander heeft in de tussentijd meer ervaring opgebouwd en wilde de score gelijktrekken. Ondanks dat beide spelers evenveel stukken hadden geslagen, was de stelling wederom scherp. Alexander had zijn pion gericht op de loper, maar de pion stond weer in de penning met de koning. Door deze tactiek wist Jim binnen te dringen in zwarts kamp en pakte uiteindelijk de zege.

Voor de altijd goed gehumeurde Robin Enneman stond een mooie schaakavond te wachten. Samen met Ben Verduyn speelde hij een boeiende partij. Ditmaal had Robin voorgenomen iets meer tijd te besteden aan de wedstrijd. Dit pakte mooi uit, want Ben moest in het middenspel een toren tegen een paard offeren. Robin had duidelijk de beste stelling, ook Ben was dit opgevallen, waarna hij remise aanbood. Tot zijn opluchting accepteerde Robin het aanbod. Hopelijk zal het langer nadenken van Robin voor zijn komende partijen een belangrijke rol spelen in de interne competitie.

Nadat de twee jeugdige spelers Kelvin Ma en Bram Feenstra in de eerste ronde zware tegenstanders kregen, mochten zij in de tweede ronde uitvechten wie van hen de sterkste jeugdspeler is. Dit gevecht verliep zonder drama. Er werden wat stukken geruild en met een gelijke pionstructuur viel er voor beide spelers niet veel eer te halen. Ze kozen voor het bekende halve ei en waren hier beide tevreden mee.

Yarik Shirokov mocht zijn eerste officiële wedstrijd spelen bij de senioren. Tegenstander Sander Rosman is dan niet de makkelijkste speler om mee te beginnen. Yarik maakte in de wedstrijd minder gebruik van zijn tijd. Sander daarentegen speelde keurig op schema. Hierdoor sneuvelden twee belangrijke pionnen in de verdediging van Yarik. Met een vrijpion en de vijandelijke koning buiten bereik kon Sander de winst op zijn naam schrijven.

Na een periode van afwezigheid mocht de schaakvereniging Anne Postma verwelkomen. Velen zijn blij met de terugkomst, behalve wellicht zijn tegenstander van vanavond Joas Achterstaat. In een Siciliaanse opening met een vervroegde b3 (1.e4 c5 2.b3) leek Anne snel uit de theorie te zijn. Hij wist wel een pion te veroveren, maar het is de vraag of een geïsoleerde dubbelpion op de c-lijn voordeel oplevert. Uiteindelijk liet Anne met zijn eindspel techniek zien dat hij het schaakspel niet verleerd is: de koning stond actief, de toren sneed het pad van de vijandelijke koning af en met de doorgebroken f-pion kon Anne gelijk zijn eerste winst noteren. We zullen zien of zijn gebruikelijke uitspraak “Dit jaar word ik clubkampioen” werkelijkheid zal worden. De goede start is in ieder geval aanwezig.

Albert Bootsman nam revanche op zijn nederlaag in de eerste ronde en won van Robert Degenhart.

Overige uitslagen:

Egbert Aalbers – Carel de Vries 0 – 1, Jordi van den Brink – Eip Janssen 1 – 0, Femke van Kampen – Kees van der Dussen 0 – 1, Frans van der Veer – Dick Wenning 1 – 0 en Roelof van der Meer – Willem de Wilde 0 – 1.

In remise eindigden:

Harold Boom – Jan Hartsuiker, Stijn Kappert – Hilmar van den Brink en Peter Jonker – Fedde Kingma,

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.