Alle partijen in top tien bij vijftigplussers eindigen in remise

Op maandagmiddag 13 november bonden zes en twintig vijftigplussers de strijd aan in de elfde speelronde. Alvorens de degens konden worden gekruisigd werd Tom Smit (foto rechts) gefeliciteerd met zijn 75e verjaardag. Voor Tom, een Cirkelaar in hart en nieren, is schaken zijn grote passie. Naast zijn lidmaatschap bij twee verveningen doet hij als het even kan ook mee aan externe toernooien. Onlangs bezocht hij zelfs een zevendaags toernooi op Kreta! Tom trakteerde naast een consumptie ook nog op wat lekkers erbij. “Je wordt tenslotte maar één keer vijf en zeventig”, aldus de sympathieke vijftigplusser.

In schrille tegenstelling tot vorige week eindigden alle partijen in de top tien in een puntendeling. Dat de strijd niet minder was bewees wel dat de partijen in de top tien pas na vieren werden beslecht.

Koploper Peter van Wijngaart probeerde met wit vanaf het begin Peter Jonker uit de tent te lokken. Peter Jonker trapte nergens in en bleef stug doorspelen. Wit bouwde allerlei dreigingen in om met een stukoffer een maraanval te op te zetten. Zwart kon het allemaal “keepen” en bood remise aan. De lijstaanvoerder dacht drie keer na en besloot toen voor het halve ei te kiezen in plaats van een lege dop.

Jan Hartsuiker had het met zwart heel zwaar tegen Arno Braam. Arno pakte met wit het initiatief, maar Jan bleef koel en de uiteindelijk overeengekomen remise voelde voor hem als een overwinning.

Ook Herman van Scherrenburg moest alles uit de kast halen om de regerend kampioen Willem de Wilde te beteugelen. In het eindspel waarin het materieel gezien gelijk stond, maar Willem positioneel iets beter stond, bood Herman remise aan. Met voor beide spelers nog maar twee minuten op de klok wilde Willem het resultaat niet laten afhangen van een soort “loterij” en hij accepteerde de puntendeling.

Fedde Kingma en Peter Pouw vochten een verbeten strijd uit. Fedde had met wit in het middenspel heel licht voordeel maar Peter liet zich niet vermurwen. In het eindspel, met twee ongelijke lopers, werd na een zware partij een puntendeling overeengekomen.

Ben Verduyn opende met wit op zijn vertrouwde manier tegen Kees van Heerikhuize. In het middenspel opende Kees de aanval, Ben kon met kunst en vliegwerk de dreiging pareren. In het eindspel bood Kees remise aan, maar Ben wilde meer. Toen Kees ruil van de dames forceerde zag ook Ben geen winstkansen meer en werd de vrede getekend. Ruim zestig jaar geleden speelden Ben en Kees vele potjes en vaak eindigde het toen, net zoals vandaag, in remise.

De zesde partij van 13 november die in remise eindigde was die tussen Johan de Lange en Hans de Groot. Beide schakers zijn aan elkaar gewaagd. “De meeste ontmoetingen tussen Hans en mij eindigen in remise, dus vandaag is geen uitzondering” aldus Johan.

Eip Janssen verwachtte dat het een lange middag zou worden tegen Kees van der Dussen. Hij bleek gelijk te krijgen, pas tegen vieren wist Eip met licht materieel voordeel de partij naar zich toe te trekken. Een mooie overwinng van Eip zonder zijn favoriete paarden, maar dit keer met sterke lopers.

Klaas van der Wal koos met wit de aanval tegen Hans Meijer. In het middenspel wist Klaas de dame van Hans ten koste van een toren te verschalken, maar de partij was nog niet gespeeld, Hans vocht terug en moest pas in het verre eindspel capituleren.

De jarige Tom Smit mocht het met zwart opnemen tegen Jelle Bottema. Beide schakers rokeerden lang, Tom bood twee keer een pion aan maar dit werd even zo vaak terecht door Jelle geweigerd. Pas in het verre eindspel wist Tom met een combinatie een bres te slaan in de verdediging van Jelle. Hierop gaf Jelle ongewild aan Tom een leuk verjaardagspresentje.

Kees van de Voort won in het middenspel tegen Remy Mouthaan een paard. De oud-kampioen gaf dit voordeel niet meer uit handen en stuurde Remy met lege handen huiswaarts.

Jan Neuteboom boekte alweer zijn vijfde overwinning, Slachtoffer van zijn dadendrang werd Fons de Kort. “Een mooie en boeiende partij met een terechte winnaar” was het relaas van Fons.

Jeffry Huiberts had een zware middag. Niet alleen werd de trainer van zijn favoriete club Vitesse ontslagen, ook zelf moest hij het onderspit delven tegen Alex  de Roovere. Gelukkig werd na de eerste partij nog een tweede gespeeld, die Jeffry wel wist te winnen.

Gert van ’t Zand maakte korte metten met Fred Post. Voor Gert alweer de derde overwinning en met een 60% score doet de debutant bij de vijftigplussers het zeker niet verkeerd.

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.