Egbert Aalbers rukt op naar derde plaats bij vijftigplussers

Op maandagmiddag 20 november bonden vier en twintig vijftigplussers de strijd aan in de twaalfde speelronde. Vooraf werd aangegeven dat nog twee spelers uit de top tien ongeslagen waren. Zou daar op 20 november verandering in komen? Herman van Scherrenburg was één van hen, en met een mooie puntendeling behield hij deze status. De andere nog ongeslagen topper was Peter Jonker, helaas voor hem kwam daar op 20 november een einde aan. Arno Braam lost na de twaalfde ronde Peter van de Wijngaart af als koploper. Egbert Aalbers (foto rechts) verraste Willem de Wilde en stijgt hierdoor van de zevende naar de derde plaats.

Peter Jonker en Arno Braam speelden een spannende partij. Peter veroverde met wit in de opening een pion. In het middenspel wist Arno de pion terug te winnen en twee vrijpionnen op de damevleugel te creëren. Door het tegenspel van Peter, die met zijn dame voortdurende met eeuwig schaak dreigde had Arno er een hele kluif aan om het voordeel uiteindelijk in het eindspel te verzilveren.

De partij tussen Willem de Wilde met wit en Egbert Aalbers ging gelijk op totdat Willem in het middenspel een pion verspeelde. Egbert rook kansen en wist uiteindelijk de zwaar bevochten zege binnen te slepen. Het bestuurlijke onderonsje werd dus in het voordeel van de voorzitter beslecht.

Jan Hartsuiker leek met wit tegen Ben Verduyn tegen een onverwachte nederlaag aan te lopen. Ben had drie vrijpionnen en promotie was een kwestie van tijd. Echter één verkeerd pionnenzet van Ben veranderde de zaak compleet, niet Ben maar Jan kon met een pion promoveren en Jan kon dus toch nog met de volle buit huiswaarts keren.

Bij Kees van de Voort en Jan Neuteboom konden de stukken al heel snel weer in de doos. Jan vergaloppeerde zich in de opening waarna Kees na zeven zetten de winst niet meer kon mislopen.

Koploper Peter van de Wijngaart had een hele dobber aan Herman van Scherrenburg. In he middenspel stond Herman zelfs beter, maar hij was tevreden met het halve ei tegen favoriet Peter.

Kees van der Dussen zuchtte halverwege de partij tegen Jelle Bottema dat zijn tegenstander wel een erg taaie opponent was. Ondanks dat Kees met wit speelde moest hij uiteindelijk genoegen nemen met een puntendeling.

Dat Johan de Lange nog steeds een geduchte tegenstander is ondervond op 20 november ook Fedde Kingma. Gaandeweg de partij pakte Johan met wit het initiatief, Fedde gooide al zijn verdedigende krachten in de strijd maar Johan liet er geen twijfel over bestaan wie op dit moment de beste schaker is en nam de verdiende overwinning mee naar Lunteren.

Tom Smit had met wit in het eindspel twee pluspionnen tegen Klaas van der Wal. Omdat er op het bord alleen pionnen en twee koningen stonden kon Klaas de stelling op remise houden. Een uitslag waar laatstgenoemde meer dan tevreden mee was.

Alex de Roovere en Loek Platschorre speelden een mooie partij. In het middenspel won Alex een pion, waarna hij dit voordeel heel vakkundig naar winst wist uit te spelen.

De oudste vijftigplusser Remy Mouthaan is het schaken nog niet verleerd. Tegenstander Fred Post dacht dat hij een makkie had, maar kwam zeer bedrogen uit. Remy speelde met wit een aanvallende partij die verdiend met winst werd afgesloten.

Jan van der Wurff speelde met wit een goede partij tegen Gert van ’t Zand. Met een kwaliteit voordeel drong Jan met zijn dame de stelling binnen van Gert en de buit leek binnen. Maar Gert zocht met succes een tegenaanval waar Jan geen verweer meer tegen had.

Hans Meijer won na een leerzame partij van Jeffry Huiberts. Jeffry speelde opnieuw soms iets te vlug, een foutje is dan ook snel gemaakt, waar Hans wel raad mee wist.

 

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.