Onderlinge verschillen top tien blijven na tiende ronde minimaal

Dinsdag 14 november werd de tiende ronde van de interne competitie gespeeld. Voordat de strijd kon los barsten werd door Willem de Wilde en Joas Achterstraat de loting voor de tweede ronde van de beker verricht. De tweede ronde zal gespeeld worden dinsdag 12 december. De echte toppers speelden remise, dus verandert er weinig in de top van het klassement. In de subtop deden Ruben de Vries, Mark Bakker en Harold Boom goede zaken, zij wonnen hun partij en stegen respectievelijk naar de zesde, tiende en elfde plaats. Ook Egbert Aalbers en Jasper de Rijk mochten het zoet van de overwinning proeven, zij staan nu vijftiende en zeventiende en zijn op koers om een plaats in de top tien te veroveren. Naast de interne competitie werd ook de laatste wedstrijd in de eerste ronde voor de beker gespeeld.

Beker

De laatste wedstrijd van de eerste bekercompetitieronde tussen Jonathan Karels (foto links) en Anne Postma is een feit. Dit werd een zeer spannende wedstrijd. In de eerste ronde wist de jongeling de winst te pakken. Anne trok dit weer recht in de tweede ronde, waarna het snelschaken van start ging. Daarbij ging de eerste ronde naar Anne. Ook de tweede ronde leek in het voordeel van laatstgenoemde te vallen. Een dame voorsprong en Jonathan hield 1 pion op het bord. Hoe hopeloos dit ook klinkt, het blijft snelschaken. Anne ging door de tijd en doordat het pionnetje niet is gepakt, was de stelling technisch gezien nog te winnen voor Jonathan. Hierdoor kreeg hij een vol punt en moest de barrage gespeeld worden. Hier won Jonathan een stuk en speelde de rest van de partij secuur uit. Het was bloedstollend, maar de jongeling mag door naar de volgende ronde.

Interne competitie

Zowel Roelof van der Meer als Frans van der Veer zijn met een ijzersterk seizoen bezig. Beide schakers hebben al menige partij tegen elkaar bij de ESV gespeeld, maar bij De Cirkel was dit hun eerste ontmoeting. In een Italiaanse opening bracht Frans, spelend met zwart, zijn dame vrij vroeg in het spel. Meestal is dat een target voor de lopers en paarden. Daarnaast bevordert dit de ontwikkeling niet. Hierdoor kon Roelof een goed centrum pakken met e4 en d4. Door de zet d4 stond de loper op c5 aangevallen. Deze kon echter niet weg, omdat de pion anders een vork kon aanbrengen op d5. Dit kostte een loper. Roelof ruilde de stukken af en gaf het eindspel niet meer weg.

De man met de meeste bestuurservaring Eip Janssen mocht het opnemen tegen huidig bestuurslid Pim Eimers. In het middenspel kreeg Eip zijn favoriete stuk in het centrum, dat niet weggejaagd kon worden door de pionnen. Na een ingewikkelde positie hielden beide spelers twee torens, een dame en een paar pionnen over. Pim kreeg echter een geweldige kans doordat de vijandelijke koning open stond. Eip wikkelde een afruil net iets verkeerd af waardoor hij zijn dame moest opofferen, waarna de volle buit voor Pim binnen was.

Als er een prijs uitgedeeld mocht worden voor de meest chaotische partij van de avond, dan ging deze ongetwijfeld naar die tussen Fadi el Kasah tegen Bas van Hal. In de Scandinavische opening wist Fadi de koning en toren te vorken met zijn paard. Dit zorgde ervoor dat hij zich comfortabel voelde. Te comfortabel, want door weinig tijd te besteden gaf hij de toren weer terug. Het geweld barstte los in de vorm van lichte stukken die overal aangevallen of ingesloten stonden. Uiteindelijk wist Fadi, de speler met de meeste ervaring, het spel naar zich toe te trekken.

De langstdurende partij van de avond tussen Harold Boom en Anton Spronk eindigde in een winstpartij voor Harold. Harold hield met wit het centrum onder controle, terwijl Anton de pionnen op de damevleugel naar voren gooide. Deze werden een prooi voor Harold, doordat deze lastig te verdedigen waren. Met deze winst heeft Harold de top tien binnen handbereik.

Dominic van Dijk kwam tegen Carel de Vries goed uit de opening. Carel besloot voor een Kings-Indian Defense te gaan. Carel kwam in een krappe stelling terecht, waardoor zijn aanvallende kwaliteiten niet goed aan de orde kwamen. Gelukkig voor hem is zijn verdediging ook in orde. Dominic kreeg een sterk b6-veld in handen, maar kon dit niet voldoende uitbuiten. Na lang overwegen werd uiteindelijk remise overeengekomen.

Overige uitslagen:

Albert Bootsman – Bram Feenstra 1 – 0, Hans de Groot – Mark Bakker 0 – 1, Jasper de Rijk – Peter Jonker 1 – 0, Sander Rosman – Ruben de Vries 0 – 1, Ben Verduyn – Mathijs van Dijk 0 – 1, Alexander Ivanov – David van de Voort 1 – 0, Fedde Kingma – Jan Hartsuiker 1 – 0, Tom Smit – Egbert Aalbers 0 – 1, Hilmar van den Brink – Dick Wenning  0 – 1, Femke van Kampen – Robin Enneman 1 – 0 en Yarik Shirokov – Jordi van den Brink 0 – 1.

In remise eindigden: Tim Evendijk – Marnix Lukasse, Henri van Kruistum – Jim Pronk, Henry van den Brink – Tom Pronk, Kees van der Dussen – Stijn Kappert, Marcel Bourgeois – Willem de Wilde en Joas Achterstraat – Alfred Gaasbeek.

Loting 2e bekerronde:

Jim Pronk – Dominic van Dijk

Marcel Bourgeois – Carel de Vries

Martijn Bakker – Jan Hartsuiker

Ruben de Vries  –  Luuk de Man

Henry van den Brink – Tim Evendijk

Mathijs van Dijk – Willem de Wilde

Mark Bakker – Marnix Lukasse

Jonathan Karels – Ben Zee

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.