Vlaggenschip De Cirkel 1 verliest nipt van Bennekom 1

Op 31 oktober trad ons vlaggenschip in de derde ronde van SOS competitie aan tegen Bennekom 1. Grote vraag was natuurlijk zouden De Cirkelaars een vervolg kunnen geven aan de goede start van deze competitie waarin de eerste twee ronden overtuigend met winst werden afgesloten.

Op Halloween stond de wedstrijd tegen Bennekom 1 op het programma, op papier één van de engste tegenstanders in deze poule. De vraag was of de spelers van de Cirkel getruct zouden worden, of dat ze juist door Bennekom getrakteerd gingen worden. Na een lange en zware strijd, waarbij het evenwicht bijna niet werd doorbroken, liep De Cirkel in de slotfase toch tegen een beslissende nederlaag aan, waardoor met 3.5 – 4.5 nipt werd verloren. Een kleine tegenslag, maar er zijn nog volop kansen om een zeer sterk seizoen neer te zetten.

Jim Pronk (foto onder 2e van links) wist als enige de volle buit binnen te halen.

Hieronder de partijverslagen van teamleider Dominic van Dijk:

Dominic van Dijk – Teunis Bunt: 0,5 – 0,5

Dominic wil graag iets anders gaan spelen met wit, omdat hij met deze opening vaak remise speelt. Ook vanavond was dat het geval. Zelfs nadat al op zet 9(!) een paard werd teruggespeeld naar b1, hetgeen wat tempi gaf aan Bunt, bleef de stelling gelijk. Nadat de paarden van het bord kwamen ontstond er voor beide partijen een dubbelpion op de e-lijn met het loperpaar. Na wat geschuif werd aan bord 2 remise overeengekomen.

Harry Verhoef – Henry van den Brink: 0,5 – 0,5

Wit bracht de Grand Prix op het bord, wat doorgaans tot een scherpe stelling leidt. Echter werd via de zet g3 een ander soort stelling bereikt. Henry probeerde met een pion door te breken, maar door een misrekening ontbrak er aan het eind juist een pion. Er werd afgeruild naar een dame-eindspel, die doorgaans erg venijnig kunnen zijn. Zo ook hier het geval. Hoewel Harry nog een pion buitmaakte verloor de witte monarch contact met zijn dame, wat de andere dame de mogelijkheid gaf hem te teisteren met eeuwig schaak. Hierdoor werd ook aan bord 5 remise de uitslag.

Gary Dinsbach – Mark Bakker: 0,5 – 0,5

Een aanzienlijk minder saaie remise werd tussen Gary en Mark aan bord 7 overeengekomen. Mark offerde in het vroege middenspel een paard. Nadat een andere tegenzet werd gedaan was de stelling erg onduidelijk, maar nadat de kruidampen waren opgetrokken bleek een materieel gelijke stelling op het bord te staan. Beide partijen probeerde actief te spelen, maar nadat nog iets meer werd afgeruild kon Mark in het dubbele toreneindspel vereenvoudigen en remise afdwingen.

Martijn Pauw – Tim Evendijk: 1 – 0

Dit was op papier aan bord 1 één van de zwaardere partijen van de avond. Tim kon de eerste 9 zetten van zijn geliefde Caro-Kann redelijk vlot spelen. Zijn volgende zet was echter een zetverwisseling. Pauw moest er lang over nadenken maar vond de juiste zet, waarna Tim achter de feiten aanliep. In een lastige stelling probeerde Tim te consolideren, maar overzag een zet van zijn tegenstander die hem uiteindelijk twee stukken zou opleveren. Dit wachtte hij niet meer af en gaf op.

Jim Pronk – Peter Veenendaal: 1 – 0

Jim mocht voor de tweede achtereenvolgende bij een externe wedstrijd invallen, en deed dit wederom met succes. Na een Siciliaanse opening kwam een boeiend middenspel op het bord. Jim wist materieel voordeel te behalen in de vorm van paard en loper tegen een toren en twee pionnen, wat later zelfs een derde werd. Aan zijn tegenstander de taak om met zijn paardenpaar, alsmede veel kunst- en vliegwerk, de stelling behapbaar te houden. Dit lukte echter niet. Er kwam een a-pion op de zevende rij, de toren drong de stelling binnen en toen Jim met de koning naar binnen wandelde hield de zwartspeler het voor gezien, waarmee de stand weer gelijk werd getrokken.

Marnix Lukasse – Chris Oosterwijk:  0,5 – 0,5

Marnix speelde aan bord 4 zijn standaardspel met wit. De dames en de meeste lichte stukken werden al redelijk vroeg geruild. Marnix probeerde profijt te halen uit een iets beter paard, maar dit leverde niks concreets op. In het eindspel hadden beide partijen nog een toren en zeven pionnen. Alles op de damesvleugel stond dicht dus als er iets ging gebeuren, was het aan de koningskant. Marnix probeerde het nog een poosje, mede gezien de overige stellingen, maar zijn tegenstander maakte geen fout waardoor remise de logische uitslag was.

Martin Markering – Ruben de Vries: 1 – 0

De beslissing viel uiteindelijk in de partij aan bord 3. Ruben kwam lastig uit de opening en er werd veel druk uitgeoefend. Hoewel hij na het ruilen van een aantal stukken een pion mee snoepte, bleef het initiatief aan de witte kant. Markering kwam uiteindelijk binnen met loper en toren, waar Ruben maar één antwoord op had: opgeven.

Marcel Bourgeois – Hans van de Weteringh: 0,5 – 0,5

Marcel mocht de week hiervoor intern ook al tegen Hans spelen. Die partij werd toen in het voordeel van eerstgenoemde beslist. Deze keer ging de opening anders. In een Caro-Kann offerde wit een pionnetje voor een ontwikkelingsvoorsprong. Marcel kreeg echter geen concrete aanvalsplannen. Hierdoor kon Hans de voorsprong te niet doen. In de tijdsnoodfase, in een dame-eindspel met een pion minder, wist Marcel het hoofd koel genoeg te houden voor een remise, die gelet op het feit dat dit een overwinning voor Bennekom betekende, gretig door Hans werd geaccepteerd.

 

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.