Allemaal remises in de top tien vijftigplussers

Op maandagmiddag 13 mei speelden de vijftigplussers de achttiende en tevens één en laatste ronde. Opvallend was dat alle ontmoetingen in de top tien in een puntendeling eindigden, hierdoor waren nagenoeg geen verschuivingen in het tussen klassement.

Willem de Wilde en Johan de Lange speelden een leuke partij. Willem wilde niet verliezen en Johan kan normaliter niet winnen van Willem, dus de uiteindelijke puntendeling was de terechte en vooraf te verwachten uitslag.

In een spannende en gelijk opgaande partij speelde Gert van ‘t Zand met wit tegen Kees van de Voort. Er werden de nodige stukken geruild waarna een materieel gezien gelijk eindspel ontstond. Gert wist echter met een pion te promoveren waarna hij aan het langste eind trok en de oud-kampioen met lege handen huiswaarts stuurde.

Hans Gillet is de remisekoning bij de vijftigplussers. Tot vandaag deelde hij in elf van de zeventien ontmoetingen de punten. Tegenstander Ben Verduyn, spelend met zwart, was vooraf gewaarschuwd dat Hans vandaag weer eens wilde winnen. In een mooie partij wist Hans het surplus aan schaakkennis ten opzichte van Ben niet te verzilveren en nadat Ben zijn gebruikelijke eenmalige remise voorstelde, hoefde Hans hier niet lang over na te denken en was zijn twaalfde remise een feit.

Jeffry Huiberts opende met wit goed tegen Klaas van der Wal. Jeffry wist een kwaliteit te winnen en een positief resultaat lag op de loer, totdat Jeffry weer eens te snel zette en zijn dame verloor. De kansen waren gekeerd en Klaas kon de partij naar zich toetrekken.

Fred Post speelde met wit tegen Kees van der Dussen. Fred maakte het zichzelf nodeloos moeilijk door veel te snel te spelen, waardoor hij enkele dreigingen van Kees, die eenvoudig te pareren waren, over het hoofd zag. Een meer dan verdiende winst voor Kees.

Hans Meijer en Alex de Roovere speelden een boeiende partij. Nadat Hans met wit een toren verloor werd de koningstelling van Hans heel kwetsbaar. Even later wist Alex ook nog een paar pionnen te winnen , waarna Hans zich gewonnen gaf.

Tom Smit staat bekend om zijn opening als hij wit heeft, maar hij wist ook dat tegenstander Eip Janssen alert zou zijn. In het Russisch maakten beide in de opening geen fouten.  Dat deed Eip wel bij de negentiende zet, door een stuk in de aanbieding te doen. Tom vertrouwde dat “koopje” ten onrechte niet. Na een wat mindere zet van Tom werd tot remise besloten. “Het is een mooi seizoen geweest, met verlies de zomerstop ingaan is niet leuk” opperden beide schakers. Zij vergaten de slotrond eind mei niet, maar dan wacht een andere opponent. “Op onze leeftijd is elke schaakpartij wat waard” werd snel aangevuld.

Peter Jonker kwam met wit iets beter uit de opening tegen Arno Braam. Dat voordeel duurde tot de 19e zet. Peter sloeg toen met zijn paard op c3 het zwarte paard op d5, Arno nam terug met de e-pion en kwam iets beter te staan. Een paar zetten werd dat voordeel groter doordat de witspeler toeliet dat de zwartspeler zijn loper op g4 kon plaatsen, en door de gelijktijdige aanval op dame f3 en toren d1, die toren kon veroveren ten koste van een loper. Na afloop bleek dat loper g4 met h3 te voorkomen was geweest (maar dat was wijsheid achteraf). De rest van de partij stond Arno duidelijk beter, maar het leek hem nog een hele toer om het voordeel bij goed verdedigen van Peter te verzilveren. Hij zou de stelling redelijk gesloten kunnen houden.  Daarom bood Arno remise aan, hetgeen direct door Peter aangenomen werd.

Fedde Kingma en Jelle Bottema speelden een behoedzame partij. Fedde probeerde met wit wel het initiatief te pakken, maar Jelle gaf geen krimp. Toen in het middenspel de torens en dame werden afgeruild zagen beide geen winstkansen en kozen ze voor het bekende halve ei.

De langste partij van de middag werd die tussen de met wit spelende Hans de Groot en Kees van Heerikhuize. De partij ging lang gelijk op, bij de twintigste zet had zwart volgens Chess.com zelfs een licht voordeel. Vanaf dat moment manoeuvreerde Hans zijn stukken zo dat er door het midden een mooie aanval werd opgezet. Hans won twee pionnen, waarna Kees zijn dappere verzet opgaf en zich gewonnen gaf.

————————————————————————————————————————————————————————————————-

Volgende week, 20 mei, is het 2e Pinksterdag en wordt er niet gespeeld. Op 27 mei staat de negentiende en laatste ronde gepland. Alvorens deze ronde wordt gespeeld is de prijsuitreiking met onder andere de huldiging van de zomerkampioen Willem de Wilde.

In juni organiseert De Cirkel zomercompetitie Rapid schaken op vier dinsdagen. Ook de vijftigplussers mogen hierbij op 4, 11, 18 en 25 juni aansluiten. Deelname is gratis. Wanneer je mee wilt doen zorg dan dat je om 19.45 uur in De Open Hof bent.

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.