Kandidaten voor het kampioenschap verzuimen mokerslag uit te delen

Dinsdag 7 mei werd de twee en dertigste ronde van de interne competitie gespeeld. De vier kampioenskandidaten speelden remise, zodat de onderlinge verschillen nagenoeg gelijk blijven. Met nog drie ronden te gaan loopt de spanning op naar het kookpunt.

Koploper Marnix Lukasse mocht het wit opnemen tegen Ruben de Vries. Ruben was extra gemotiveerd om een zo goed mogelijk resultaat neer te zetten, zodat zijn vader in de kampioensrace blijft. Na een interessante opening ontstond er spanning in het centrum. Vervolgens werden veel stukken geruild waaronder de dames. Kort daarna bood Marnix, in een nagenoeg gelijke stelling, remise aan, welke door Ruben werd geaccepteerd.

Dominic van Dijk en Henri van Kruistum speelden een Slavische pot waarin beide schakers geen grote risico’s durfden te nemen. Henri wist met zwart te voorkomen dat Dominic een succesvolle aanval kon opzetten, waarna de stelling symmetrisch werd. Na dame ruil besloten de schakers te kiezen voor het halve ei in plaats van een eventueel lege dop.

In de partij tussen de met wit spelende Tom Pronk en Carel de Vries gingen beide Cirkel iconen vol voor de aanval. Tom kreeg ruimtelijk overwicht en een flinke voorsprong op de klok. Carel bleef echter scherp en wist verschillende dreigingen in de stelling te brengen. Tom won een pion maar verloor daardoor het initiatief en kreeg een koningsaanval van Carel over zich heen. Na dame ruil ontstond een eindspel waarin in Tom nog steeds een pion voor stond. Beide spelers raakten in zware tijdnood en had Tom zelfs minder tijd dan Carel. Toen Carel remise aanbood wilde Tom geen risico meer nemen en nam het aanbod aan.

Twee schakers die dit seizoen veel progressie in hun spel hebben zijn onder andere Jasper de Rijk en Sander Rosman. Beide schakers nemen liever geen genoegen met een puntendeling en gaan wekelijks volop voor de winst. Zowel Jasper als Sander doen ook goede zaken in Runner-up Cup en de verwachting is als hun progressie zich voortzet dat we ze beide volgend seizoen in de top tien zullen terug vinden. Op 6 mei speelden Jasper en Sander een mooie, spannende en lange partij. Uiteindelijk wist Jasper met zwart Sander aan zijn zegekar te binden.

Bij Jonathan Karels en Egbert Aalbers kwam een Siciliaans op het bord. Beide schakers kwamen gelijkwaardig uit de opening. Egbert verloor met zwart een pion maar kreeg hierdoor aanvallende mogelijkheden. Jonathan pareerde de aanval ten koste van pion. In een gelijkwaardige eindstelling werd remise overeen gekomen.

Het duel tussen Eip Janssen en Roelof van der Meer werd een paar jaar geleden ook gespeeld op een toernooi in Dieren. Dat het toen remise was geworden wisten beide spelers nog. Op 7 mei werd het Russisch van stal gehaald. De heren kenden de theorie op hun duimpje. “Dit wordt saai. Delen we de punten?” opende Roelof de dialoog. Het antwoord “okay” van Eip was simpel en was de puntendeling een feit. Daarna speelden beiden voor de fun een leuke en wat langere partij. “Toch een leuke schaakavond met punten, dat is wel eens anders” lachten beiden.

Overige uitslagen:

Harold Boom – Alfred Gaasbeek 0 – 1, Ben Zee – Anton Spronk 1 – 0, Albert Bootsman – Hans de Groot 0 – 1, Stijn Kappert – Rien Strootman 1 – 0 R, Peter Jonker – Dick Wenning 1 – 0, Kees van der Dussen – Femke van Kampen 1 – 0, Jordi van den Brink – Ben Verduyn 1 – 0, Marcel Bourgeois – Anne Postma 0 – 1, David van de Voort – Fadi el Kasah 0 – 1 en Edin Besic – Robin Enneman 1 – 0.

In remise eindigden: Mark Bakker – Willem de Wilde, Pim Eimers – Jan Hartsuiker en Mathijs van Dijk – Fedde Kingma.

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.