Na een sterk en zwaar seizoen komt droom van MARNIX LUKASSE uit

Op 28 mei heeft Marnix Lukasse (foto rechts) in de laatste ronde het felbegeerde kampioenschap binnengehaald. De koploper hield zijn directe belager Carel de Vries op remise en ziet zo zijn droom uitkomen. Vorig seizoen eindigde Marnix nog als zesde en nu na een ijzersterk seizoen volgt hij Tim Evendijk op als de nieuwe kampioen.

Carel de Vries (foto links), vorig seizoen nog twaalfde, legt nu naast het winnen van de Rating trofee beslag op de tweede plaats. Carel greep dus net naast het kampioenschap, maar hij gaat het nieuwe seizoen zeker nog een poging doen om zijn vierde titel alsnog binnen te halen.

Dominic van Dijk kende volgens zijn eigen zeggen een minder goed seizoen, maar belande ondanks dit gegeven op een mooie derde plaats.

Dominic gaat volgend seizoen weer voor het allerhoogste!

Oud-kampioen Tom Pronk ging in de laatste ronde onderuit tegen Ruben de Vries, wat hem een plaatsje in de top drie kostte. Tom is in deze zware competitie op een mooie vierde plaats geëindigd.

Henri van Kruistum was lang de gedoodverfde favoriet voor de titel, maar moest in de winter een paar ronden missen. In de laatste ronde won Henri van de sterke Alfred Gaasbeek en stelde hij de vijfde plaats hiermee veilig.

Op de zesde plaats vinden we Mark Bakker, ook Mark won zijn partij in de laatste ronde. Mark heeft nu al aangeven dat hij volgend seizoen minimaal in de top drie wil eindigen.

Ruben de Vries is volgens insiders een serieuze kandidaat voor het kampioenschap. Wil je kampioen worden moet je wekelijks optimaal scoren en soms genoegen nemen met een puntendeling. Ruben heeft dit seizoen maar vijf keer remise gespeeld, het bewijs dat hij altijd voor de volle winst gaat, wat natuurlijk ook wel eens kan mislopen. Ruben is op mooie zevende plaats geëindigd.

Op de achtste plaats vinden we Henry van den Brink. Henry heeft de laatste ronden verstek moeten laten gaan anders had hij wellicht zijn vierde plaats van vorig seizoen geëvenaard.

Jim Pronk moest vanwege drukke werkzaamheden nogal wat ronden missen, maar dat hij nog altijd één van de beste schakers van De Cirkel is, trekt niemand in twijfel. De negende plaats in de eindstand is ietwat beneden zijn kunnen.  Hopelijk kan hij zich volgend weer melden in de strijd om één van de ereplaatsen.

De top tien wordt gecompleteerd door de zomerkampioen bij de vijftigplussers Willem de Wilde. Als je naast al je werkzaamheden als wedstrijdsecretaris een plaats in de top tien kan veroveren zegt dit genoeg over de schaakkwaliteiten van Willem.

Rating trofee

Carel de Vries is met 129 punten winnaar geworden van de Rating trofee 2023-2024, een meer dan verdiende bekroning voor een ijzersterk seizoen. De dit seizoen excellerende Sander Rosman is met 115 punten tweede geworden. Op de derde plaats vinden we onze nieuwe secretaris Mark Bakker met 114 punten. Net buiten de top drie viel Bram Feenstra met 111 punten.

Carel de Vries tweede interne competitie en winnaar Rating trofee

Runner-up cup

De Runner-cup is een prooi geworden voor Bram Feenstra, hij steeg ten opzichte van vorig seizoen maar liefst 17 plaatsen. Net zoals in de strijd om de Rating trofee eindigde Sander Rosman met 15 plaatsen als tweede. Jordi van den Brink heeft na een zeer lange en winnende partij in de laatste ronde beslag gelegd op de derde plaats, Jordi is met 11 plaatsen gestegen. Net buiten de top drie vielen Carel de Vries en Fedde Kingma met respectievelijk 10 en 9 plaatsen.

Bram(metje) gaat na het winnen van Runner-up cup in het nieuwe seizoen voor een plaats in de top tien!

Interne competitie

Carel de Vries, spelend met wit, opende aanvallend tegen Marnix Lukasse. Een pionoffer van Carel werd door Marnix niet geaccepteerd, Marnix had tenslotte aan een remise genoeg. In de opening krijgt wit een klein voordeel, maar na een ietwat zwakke zet van Carel was het Marnix die een minimaal voordeel had. Nadat de torens werden afgeruild zette Carel een alles of niets koningsaanval in.  Marnix vond de cruciale zet ter verdediging. Carel kiest voor een offer, maar dit slaat niet door. Even later staat Marnix gewonnen, hij gaat niet door tot het einde en forceert eeuwig schaak waarna de puntendeling een feit is en Marnix de nieuwe kampioen is !!

Dominic van Dijk haalde voor de laatste keer dit seizoen de Bird van stal tegen Jim Pronk. Dominic drong door in de koningsteling van Jim, maar met kunst en vliegwerk koos Jim voor de tegenaanval op de koningsvleugel van Dominic. Het werd een nogal gecompliceerde en lastige stelling, uiteindelijk koos Dominic eieren voor zijn geld en bood remise aan, Jim vond het ook wel mooi geweest en aanvaardde het aanbod.

Tom Pronk maakte met wit in de opening tegen Ruben de Vries gebruik van twee gefianchetteerde lopers. In het middenspel gebruikte Tom veel tijd, waardoor Ruben de stelling in het eindspel lastig kon houden en druk kon zetten. In het eindspel waarin beide schakers in tijdnood kwamen werden er over en weer foutjes gemaakt en het was Ruben die daar uiteindelijk van kon profiteren en Tom met lege handen achterliet.

In de subtop werd onder andere de partij tussen de met wit spelende Anton Spronk en Harold Boom gespeeld. Anton offerde in de opening twee pionnen en kreeg daardoor en sterke aanval. Harold pareerde de aanval en kon een vrij pion creëren, waarna hij de partij op zijn naam kon schrijven.

Fedde Kingma en Bram Feenstra gingen er eens goed voor zitten, beide waren in de race voor de Runner-up cup. Fedde begon de partij met wit zeer aanvallend en schoof fanatiek zijn pionnen naar voren. Bram moest in de verdediging in een stelling waarin Fedde beter stond. De meeste stukken werden afgeruild en door de pionnen van Fedde kwam een loper van Bram vast te staan. In het eindspel wist Bram een pion te winnen en keerde de kansen. Fedde probeerde het tij nog te keren, maar zover liet Bram het niet komen en mocht hij de volle buit mee naar huis nemen. Door deze winst is de Runner-up cup dit seizoen voor de jongeling.

Overige uitslagen:

Henri van Kruistum – Alfred Gaasbeek 1 – 0, Albert Bootsman – Anne Postma 0 – 1, Sander Rosman – Jonathan Karels 1 – 0 R, Jasper de Rijk – Mark Bakker 0 – 1, Peter Jonker – Marcel Bourgeois 0 – 1, Kees van der Dussen – Robin Enneman 1 – 0, Ben Verduyn – Pim Eimers 1 – 0, Tom Smit – Fadi el Kasah 0 – 1, Jordi van den Brink – Stijn Kappert 1 – 0, Eip Janssen – Mathijs van Dijk 0 – 1 en Roelof van der Meer – Herman van Scherrenburg 0 – 1.

In remise eindigde: Jan Hartsuiker – Robert Degenhart

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.