Willem de Wilde ongeslagen zomerkampioen bij vijftigplussers

Op maandagmiddag 27 mei speelden de vijftigplussers de negentiende en tevens laatste ronde van de zomercompetitie. Alvorens het schaakgeweld kon losbarsten blikte Ben Verduyn kort terug op een succesvol schaakseizoen. Daarna was het tijd voor de uitreiking van de aanmoedigingsprijs, deze ging dit keer naar Fons de Kort. Fons tobt de laatste tijd wat met zijn gezondheid, vandaar dat hij op 27 mei niet aanwezig was. Ben heeft aan de eind van middag Fons bezocht en de prijs aan hem overhandigd.

Een dan natuurlijk de huldiging van de zomerkampioen. Willem de Wilde heeft voor de derde keer op rij het zomerkampioenschap gewonnen. Van de negentien gespeelde partijen won hij  twaalf keer en speelde zever keer remise. Het zeer hoge scoringspercentage van 81,6% bewijst dat hij het kampioenschap meer dan verdiend heeft.  Ben Verduyn mocht Willem de Wilde (foto links) de mooie trofee overhandigen.

Peter van der Wijngaart legde beslag op de 2e plaats. Derde werd Johan de Lange.

Bij de partij tussen de met wit spelende Arno Braam en Willem de Wilde kwam een Slavische opening op het bord. Het evenwicht in de partij werd nauwelijks doorbroken. Na afruil van de meeste stukken bood Willem remise aan, hij wilde graag ongeslagen kampioen worden, Arno zag geen winstkansen en de puntendeling was een feit.

Peter van der Wijngaart spelend met wit en Peter Jonker namen beide geen risico’s, waarna de partij al snel in een bloedeloze puntendeling eindigde.

Ook bij de partij tussen Johan de Lange en Eip Janssen was er geen vuurwerk op het bord. Johan deelde met wit wel wat speldenprikjes uit, maar Eip gaf geen krimp. Beide schakers waren tevreden met de overeengekomen remise.

Jan Hartsuiker had vanaf de opening het initiatief tegen Ben Verduyn. Ben deed met zwart een voor hem ongekende opening wat hem nogal wat denkwerk bezorgde. Na afruil van de paarden hadden beide schakers ongelijke lopers. Jan bood remise aan, maar Ben zag nog winstkansen. Op het moment dat Jan zijn loper activeerde, zag ook Ben in dat een puntendeling het maximaal haalbare was, zijn remiseaanbod werd door Jan geaccepteerd.

Kees van de Voort en Kees van Heerikhuize speelden een gelijk opgaande partij. In een materiaal gezien gelijke stand bood Kees van Heerikhuize met zwart remise aan. Wit zag nog een leuke combinatie wat hem de winst zou kunnen opleveren, maar zwart doorzag het gevaar, waarna alsnog tot een puntendeling werd besloten.

Jelle Bottema en Herman van Scherrenburg zijn beide altijd tevreden met een remise. Dat hun partij dan ook onbeslist eindigde was dan ook geen verrassing.

De langste en spannendste partij van de middag was die tussen Hans de Groot en Fedde Kingma. Hans had met wit wellicht iets voordeel in het middenspel, maar kon dit niet verzilveren. Dat beide schakers uiteindelijk voor het halve ei kozen was heel begrijpelijk.

Klaas van der Wal had met wit tegen Fred Post maar één doel. Hij wilde winnen om zo op een 50% score te komen. In het middenspel stond Fred iets beter maar door een penning kon Klaas een kwaliteit winnen en alsnog een moeizame overwinning behalen.

Een ietwat bizarre partij was die tussen Tom Smit en de met wit spelende Hans Gillet. In het middenspel won Tom een kwaliteit en niets leek een overwinning voor hem in de weg te staan. Hans gaf zich echter niet zo maar gewonnen, hij zag dat de dame van Tom vast kwam te staan, Tom overzag dit gevaar te laat, waarna Hans toch de volle buit mee naar huis mocht nemen.

De partij tussen Gert van ’t Zand en Alex de Roovere ging lang gelijk op. In het eindspel ruilde Gert een loper voor twee pionnen, dit pakte echter niet goed voor hem uit. Alex kon een pion promoveren en vervolgens de winst veilig stellen.

Jeffry Huiberts kreeg voor aanvang van de partij tegen Jan van der Wurff de tip wat langer na te denken alvorens een zet te doen. Jeffry nam de tip in het begin ter harte, maar al snel ging hij weer te snel zetten, wat verlies van enkele stukken betekende en hem dus de partij kostte.

Kees van der Dussen kon wel weer een overwinning gebruiken. Slachtoffer van zijn dadendrang werd Hans Meijer. Het werd een korte partij en een meer dan verdiende overwinning voor Kees.

————————————————————————————————————————————————————-

In juni organiseert De Cirkel zomercompetitie Rapid schaken op vier dinsdagen.

Ook de vijftigplussers mogen hierbij op 4, 11, 18 en 25 juni aansluiten. Deelname is gratis.

Wanneer je mee wilt doen zorg dan dat je om 19.45 uur in De Open Hof bent.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.