Mooie winst voor ESC 2, maar ….  ESC 1 en 3 verliezen

Op zaterdagmiddag 23 november speelden de drie ESC teams een thuiswedstrijd in de KNSB competitie. Voor ESC 1 was dit hun vierde partij en voor ESC 2 en 3 de derde. Omdat De Open Hof zonder beheerder zit, zullen de thuiswedstrijden van ESC voorlopig worden gespeeld in zaal Rehoboth, de thuisbasis van ESV. Ook is de aanvangstijd van de wedstrijden vervroegd van 13.00 uur naar 12.00 uur. ESC 1 mocht het opnemen tegen Magnus Leidsche Rijn 1 uit Utrecht, ESC 2 had En Passant 2 uit Bunschoten als tegenstander en ESC 3 mocht de degens kruisen met SMB 2 uit Nijmegen.

ESC 1 verloor met 3,5 – 4,5 van  Magnus Leidsche Rijn 1

Tom Pronk, Carel de Vries, Edwin Groen, John Riksen, Willem Slagter, Dominic van Dijk en Martin Roseboom speelden remise.

Henri van Kruistum verloor zijn partij.

ESC 2 won met 6,5 – 1,5 van En Passant 2

Jim Pronk, Mark Bakker, Albert Bootsman, Sander Rosman en Jasper de Rijk wonnen hun partij.

Hans Thuijls, Tim Evendijk en Ruben de Vries speelden remise

ESC 3 met 2 – 6 kopje onder tegen SMB 2

Tom Smit en Dick Wenning wonnen hun partij.

Robin Enneman, Egbert Aalbers, Marco van den Brink, Femke van Kampen, Rien Strootman en Kai Waninge moesten hun tegenstander feliciteren.

Verslag ESC 1  door Edwin Groen:

Een relatief jong team stond tegenover ESC 1. We wisten dat het een close call zou worden net als in de vorige rondes. In de vorige wedstrijden leverden de hoge borden veel punten op, vandaag lukte dat helaas een keer niet. Henri van Kruistum op bord 2 had zijn dag niet. Er was een gelijkwaardige opening waar hij met wit een aanval probeerde op te zetten. Zijn tegenstander neutraliseerde dit door dame-ruil te forceren. Het bleef in evenwicht totdat Henri een geforceerde zettenreeks verkeerd doorrekende. Hij kwam in een verloren toreneindspel terecht en dat was heel snel gebeurd, 0-1.

Carel de Vries op bord 3 had een gelijkwaardige stelling waar nog niet veel aan de hand was. Dat was bij John Riksen (bord 2) en Willem Slagter (bord 4) wel anders. John rokeerde kort en zijn tegenstander lang waarna beiden stevig op de aanval speelden. Dat was lang een dynamisch evenwicht waarbij beiden heel erg moesten oppassen. Willem beantwoord de Siciliaan (e4 c5) met zijn favoriete f4, waarna zwart creatief een aanvallend spel liet zien. Iets wat beide spelers wel leuk leken te vinden. Willem kreeg twee pionnen maar niet voor niets: zwart kreeg er heel veel ruimte en spel voor terug. Beide kanten hebben een verzameling niet ontwikkelde stukken, maar wit heeft het lastig met de witte koning in het midden en een open e-lijn. Hoe dit zou eindigen durfde niemand te voorspellen.

Dominic van Dijk had op bord 5 een rustige partij waar voor beide spelers niet veel te winnen leek. Ondertussen zat Martin Roseboom op bord 6 een beetje in de knel en vreesde hij te gaan verliezen. Op bord 7 bij Tom Pronk kwam een Najdorf (Le2) variant van het Siciliaans op het bord. Zijn tegenstander week af van de theorie, waardoor Tom een klein voordeeltje wist te behalen. Door een onnauwkeurigheid verloor hij dit voordeel echter weer, maar in
tijdnood wist hij door een tactisch grapje een pion te winnen wat mogelijk genoeg was voor de winst. Op bord 8 opende Edwin Groen met zijn oude liefde, e3. In de late opening leverde dat een pion op, al kreeg zwart wat tegenspel maar dat doofde uit.

En toen ging het ineens snel qua uitslagen. De ene na de andere remise werd genoteerd. Dominic van Dijk en Carel de Vries konden geen potten breken maar werden zelf ook niet gebroken. Martin Roseboom sleepte er tegen zijn eigen gevoel in toch remise uit.

Willem Slagter zijn partij liep onverwacht snel maar terecht naar remise. John Riksen zijn partij werd na een vlammend middenspel met nauwkeurige zetten van beide kanten, een eindspel dat gewoon pot-remise was.

De partij van Edwin Groen was ondertussen op een teleurstelling uitgelopen. De stelling was zeer voordelig voor wit en na eerder voor een doorbraak op e/d-lijn te hebben gespeeld switchte Edwin naar de b-lijn wat (getuige de analyse) ook de juiste weg was. Hij deed 5 keer achter elkaar de beste zet om die doorbraak te plaatsen maar op het moment suprême wisselde hij een zet om, vergat b5 te spelen waardoor hij een belangrijke pion weggaf en zwart zich netjes verdedigde. Tijdnood en fysiek malheur speelde daarbij een rol, maar dit was een onnodig en belangrijk verloren halfje: 3 – 4 i.p.v. 3,5 – 3,5 dus nu moest Tom Pronk winnen voor een gelijkspel.

Tom Pronk had een zeer lastig eindspel van dame met toren en paard waarbij hij het plus-pionnetje nog had. Gezien de stand ging Tom vol in de aanval en won een tweede pion. Zijn tegenstander wist echter een matdreiging in de stelling te brengen die zodanig ernstig was dat Tom moest berusten in eeuwig schaak en dus remise: 3,5 – 4,5 verlies.

Tom Pronk had aan belangstelling niet te klagen bij de beslissende partij

In klasse 4G blijft het ongemeen spannend want ondanks de nederlaag staan we nog derde. Het blijft een interessant seizoen!

Verslag ESC 2 door Mark Bakker:

Op 23 november speelde ESC 2 haar 3e wedstrijd in de 5e klasse. Vol goede moed trad het team aan tegen En Passant 2, qua rating één van de zwakkere broeders in de poule. Kans op punten dus!

Om half 2 mocht Mark Bakker al de stukken in de doos doen. Spelend aan bord vier kwam hij lekker uit de opening, omdat Ruben hem goed had voorbereid op zijn tegenstander. Door een mooie combinatie won Mark in het middenspel een paard, zonder compensatie voor Jeroen Gootjes. Mark bleef actief spelen en dwong zijn tegenstander tot afruilen, waarna Jeroen het mooi vond en opgaf.

Nog geen 5 minuten later kwam Jim Pronk ook glimlachend uit de zaal. Aan bord 3 kon hij ook een punt voor ESC 2 opschrijven. Jim speelde met zwart een interessante opening tegen Rick van Beek. In het middenspel zag Jim een mooi paard offer op f2 en daarmee overrompelde Jim de tegenstander en trok daarmee de partij naar zich toe!

Een uur daarna zag het er nog rooskleuriger uit. Teamleider Mark zag tot zijn genoegen dat op bijna alle borden de Edenaren beter of gelijk stonden en Tim Evendijk zorgde voor het volgende halve punt aan bord 1. In een Caro-Kann stelling speelde Tim veel met zijn paarden. Dit kostte aardig wat zetten, waardoor er een ontwikkelingsachterstand was. De stelling bleef echter scherp. Na 10 zetten stond de koning van wit op f2 en van zwart op d7. Voor wit was er ondanks zijn kleine ruimtevoordeel niet veel te halen. De partij eindigde daardoor in een zetherhaling.

Om 15:00 kwam ESC 2 met 3,5-0,5 voor te staan. Spelend aan bord 8 pakte Jasper de Rijk de overwinning, hierdoor kwam de eerste teamoverwinning erg dichtbij. Jasper speelde een Catalaan, maar zijn tegenstander counterde dit met c5 en d5. Dit zorgde ervoor dat Jasper erg op zijn hoede was. Nadat er in het centrum flink wat geruild was aan pionnen en lichte stukken, zag Jasper de kans om een pion te winnen. Naast dat dit hem een materiële voorsprong opleverde, kwam zijn tegenstander ook passief te staan. Jasper maakte hier optimaal gebruik van en nadat er ook nog een stuk werd gewonnen, gaf zijn tegenstander op.

Ongeveer een kwartiertje later kwamen de verlossende resultaten. Allereerst pakte Ruben de Vries aan bord 2 knap een half puntje. Er kwam een Scandinavisch op het bord, zwart gaf een pion voor ontwikkeling. Voordeel kreeg hij hier niet van. In een poging om de partij ingewikkeld te maken begin zwart pionnen voor zijn koning te schuiven. Hierdoor won hij een kwaliteit maar zijn koning stond open en hij raakte meer pionnen kwijt. Met weinig tijd miste Ruben de winnende zet en werd het uiteindelijk remise.”

Kort daarna zorgde Sander Rosman aan bord 7 voor de volle mep. Met zwart won hij en zorgde hij voor de tussenstand 5-1. De opening was Siciliaans, Moscow variant met A4. Na wat heen en weer geschuif in de opening besloot Sander dat sterke loper van wit afgeruild moest worden. Dit resulteerde echter wel in een paard tegen loper middenspel waar de loper van wit wel wat sterker leek te zijn. In het middenspel besloot Sander voor wat avontuurlijkere zetten te gaan om die loper voor het paard te ruilen ten koste van een iets mindere stelling die toch wel remise zou zijn. Wit nam dit pas later aan in een iets mindere variant. Sander dacht een pion te kunnen winnen maar blunderende daarmee mat in 2, die door zwart weer gemist werd. Hierna viel de stelling van zwart uit elkaar en na wat gehaaste beslissingen door wellicht frustratie wist zwart binnen te dringen wat resulteerde in een stelling waar wit moest kiezen tussen een toren verliezen en mat in 3. Hij koos voor het laatste en zo was het eind goed al goed.

Om 16:00 kwam Hans Thuijls tevreden de zaal uit. Hij zet zijn reeks van remise voort. Hans kreeg met wit een semi-slaaf op het bord, waar zwart niet op c4 ruilde. In plaats daarvan ruilde Hans op d5. Op de damevleugel stond het wat ongelukkig en Hans verloor een pion. Na een afwikkeling moest hij een eindspel met een pion minder verdedigen. Dat lukte, want Hans won de pion terug en een remisestelling resteerde, waarna tot remise werd besloten.

De laatste partij duurde tot 16.15 uur. Ook Albert Bootsman pakte de volle mep en besliste de score op een overtuigende 6,5-1,5 voor ESC 2. Er kwam Scandinavisch op het bord, Mike Ruitenbeek week al gauw af van de gebruikelijke paden. In het verre middenspel kon Albert een sterk paard creëren.  Met sterk pionnen spel kreeg Albert sterk verbonden pionnen op de koningsvleugel, nadat Albert ook nog een belangrijke centrum pion kon veroveren gaf wit op.

Verslag ESC 3 door Dick Wenning:

Zaterdag 23 november mocht het team van ESC 3  thuis aantreden tegen het team van SMB 2 uit Nijmegen in de 3e ronde van de KNSB-competitie. Het werd een dag vol spannende partijen, maar ook een dag waarin sportiviteit centraal stond. SMB toonde grote sportiviteit door bij afwezigheid van een speler bord 8 leeg te laten, in plaats van het gebruikelijke bord 1. Dit gebaar werd door ons team zeer gewaardeerd en droeg bij aan de positieve sfeer van de wedstrijd.

Robin Enneman speelde met wit de Caro-Kann en kreeg een interessante stelling, maar een riskant paardoffer pakte verkeerd uit. Hij kwam een stuk achter en verloor uiteindelijk na een fout in het eindspel.

Kai Waninge kreeg met zwart al vroeg te maken met een sterke aanval van zijn tegenstander na een fout in de opening. Deze kettingreactie leidde tot een onhoudbare situatie, resulterend in mat.

Tom Smit speelde met zwart een Fajarowicz-verdediging en kwam goed uit de opening. Na de zet 4. a3,  wist Tom met een krachtige aanval de partij winnend af te sluiten.

Rien Strootman, spelend met wit, offerde tegen de Franse opening zijn e-pion voor een snelle ontwikkeling. Zijn tegenstander wist echter een sterk antwoord te vinden met tactische wendingen en zette de partij naar zijn hand. Na het verlies van een toren was mat onvermijdelijk.

Femke van Kampen draaide met wit een matige opening om naar een voordeel en kwam een pion voor. Helaas ging een cruciale fout haar uiteindelijk de partij kosten, toen haar tegenstander het eindspel naar zich toe trok.

Egbert Aalbers creëerde met zwart een sterke koningsaanval en won een kwaliteit in een ingewikkelde stelling. Helaas gooide tijdnood roet in het eten, waardoor Egbert zijn dame verloor en de partij moest opgeven.

Marco van den Brink begon met wit sterk tegen Jan Kasteel en had controle over het centrum. Een niet voorzien plan van zijn tegenstander leidde tot een verlies van kwaliteit voor Marco. Zwart speelde dit beheerst uit en won de partij.

Conclusie

Het team van SMB uit Nijmegen bleek een sterke tegenstander, maar hun sportiviteit om bord 8 leeg te laten toonde hun klasse. Hoewel de resultaten voor ons team niet altijd positief waren, biedt deze ronde veel leerpunten en inspiratie voor de toekomst. We kijken uit naar de volgende ronde!

 

 

Reacties zijn gesloten.