ESC 1 zet super stap op weg naar kampioenschap

Op zaterdag 16 december heeft ESC 1 ook de vierde wedstrijd in de KNSB competitie winnend afgesloten.

Tegenstander SG Max Eeuwe 4 werd met 7,5 – 0,5 !! verslagen.

Ruben de Vries, Henri van Kruistum, Martin Roseboom, Henry van den Brink, Willem Slagter, Carel de Vries en Tom Pronk wonnen hun partij.

Dominic van Dijk zorgde voor het halve punt..

Op zaterdag 3 februari 2024 staat de vijfde ronde op het programma (uitwedstrijd), tegenstander is dan Doetinchem 1.

Teamfoto ESC 1 v.l.n.r.:

Dominic van Dijk, Ruben de Vries, Henri van Kruistum, Martin Roseboom, Henry van den Brink, Willem Slagter, Carel de Vries en Tom Pronk.

Op foto ontbreken: Tim Evendijk, Edwin Groen, en Bart Koeweiden.

Verslag door Martin Roseboom:

Bord 1 Sjaak Piest – Carel de Vries 0 – 1

De langste partij van de middag was die aan bord 1. De teamwinst was al lang binnen, maar Carel  gaat altijd voor de winst, zo ook op 16 december.

Carel gaat altijd voor de winst ! 

Bord 2 Willem Slagter – ? 1 – 0R

“Helaas was er geen tegenstander op bord 2, een goedkoop punt, maar ik had liever geschaakt” aldus winnaar Willem Slagter, die dus reglementair won.

Bord 3 Daniel Rabbers – Dominic van Dijk 0,5 – 0,5

De opening verliep rustig, maar na een matig zetje om een loper aan te vallen kreeg wit meer druk. Na een ruil probeerde Dominic actief te spelen, maar wit hield de druk hoog en dwong zwart terug te trekken. De zwarte stelling was penibel maar wit kon geen winstplan vinden. Toen na een mindere zet van wit een belangrijke pion viel, bood Dominic remise aan. Gezien de tijdnood en de vermoeidheid werd dit aangenomen.

 

Dominic (rechts) moest als enige ESC’er  genoegen nemen met een puntendeling

Bord 4 Tom Pronk –  Rudie Hampsink 1 – 0

Tom gebruikte, net zoals in de drie vorige partijen, weer erg veel tijd. Na 20 zetten had Tom in een onduidelijke stelling nog minder dan 5 minuten op de klok. Tom wist de tijd controle na 40 zetten echter te halen en ook nog een pion te winnen, waarna hij de partij rustig naar winst uitspeelde.
Bord 5 Onno van Teijens – Martin Roseboom 0 – 1

Zoals verwacht kwam er een zwarte leeuw op het bord en wit koos voor de opzet waarmee door een schijnoffer de zeer scherpe “schreeuw van de leeuw” mogelijk is. Hij koos voor een rustiger variant en lange tijd ging het gelijk op. In de overgang naar het eindspel overzag wit dat Martin met de dame schaak kon geven waarna zijn stelling onhoudbaar bleek. Mat in twee was mogelijk, Martin speelde nog een tussenzetje waardoor de witte dame naar een ongedekt veld moest, maar gaf toen alsnog het direct winnende schaakje op de onderste rij.

Bord 6 Henri van Kruistum –  Mario van der Wal 1 – 0

Henri kreeg met wit een “Pirc” voorgeschoteld. Na het afruilen van de sterke zwarte loper kon de witte h-pion oprukken en een aanval worden opgezet. Hoewel zwart goed verdedigde om mat te voorkomen waren de stukken van wit dermate actief dat Henri kon afruilen naar een eindspel met twee vrij pionnen. Niet veel later gaf zwart op.

Bord 7 Bob Even – Henry van den Brink 0 – 1

Wit speelde de Engelse opening, Henry kreeg echter al snel wat meer ruimte met een pion op d4 en een open f-lijn door f5 te spelen. Henry parkeerde een paard op c5 terwijl wit b4 al had voorbereid, wit zag het gevaar over het hoofd en speelde alsnog b4, maar had de tussen zet d3 over het hoofd gezien, wat een loper afleidde van de verdediging van het paard op f3 én het d4 veld vrijmaakte voor een paardsprong. Nadat een kwaliteit geofferd werd op f3 en het paard landde op d4 was er geen houden meer aan voor wit, het was echter wat sneller klaar dan verwacht nadat wit een mat in één dreiging niet zag.

Bord 8 Ruben de Vries – Tycho van Muijlwijk 1 – 0

Ruben miste in het middenspel een idee van zwart en moest een stuk weggeven om mat te voorkomen. Door de moeilijke positie en minder tijd werd zwart gedwongen een dame voor een toren en loper te geven. Daarna verloor zwart nog meer waarna hij besloot op te geven.

Zowel vader als zoon (foto links) de Vries wonnen hun partij

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.