Vlaggenschip De Cirkel zet belangrijke stap richting promotie

Dinsdag 6 februari heeft De Cirkel 1 een belangrijke stap gezet richting promotie naar de hoofdklasse, mogelijk zelfs het kampioenschap. Doorn Driebergen 1 werd met 5,5 -2,5 verslagen. Hierdoor staat De Cirkel 1 tijdelijk bovenaan in de poule, maar of dat zo blijft hangt af van wat de directe concurrenten HSG 1, BSG 2 en Bennekom 1 doen tijdens hun speelronde.

Jim Pronk, Ruben de Vries, Mark Bakker en Marnix Lukasse wisten hun partijen te winnen. Marcel Bourgeois, Henry van den Brink en Luuk de Man scoorden een half punt. Alleen teamcaptain Dominic van Dijk incasseerde een nul, maar deze pijn werd verzacht door de teamwinst.

Op 15 maart spelen we tegen Larense SC 1, op 2 april tegen BSG 2 en de beslissing zal wellicht in de laatste ronde op 16 mei vallen als we aantreden tegen HSG 1.

Hieronder een kort verslag van alle partijen.

Jim Pronk – Meinko Ronner: 1 – 0

Jim deed als eerste de stukken in de doos. Hij kreeg een Caro-Kann voorgeschoteld. Tim Evendijk, die nog herstellende is maar wel kwam kijken voor de steun, kon zijn hart ophalen. Maar liefst vijf van de spelers van Doorn-Driebergen speelde een opening die Tim ook regelmatig op het bord brengt. Al vroeg in de partij werd veel materiaal geruild, en de resterende stelling leek gelijk. Toen Meinko voor initiatief ging, verrekende hij zich, Jim kwam zeer overweldigend te staan waarna zijn tegenstander zich gewonnen gaf.

Han de Wit – Ruben de Vries: 0 – 1

Ook Ruben was redelijk vroeg klaar. Wit speelde een London waarin vroeg dames werden geruild. Gevolg was een geïsoleerde dubbelpion voor wit op de b-lijn. Eén van deze pionnen werd prooi voor Ruben, en kon bijtijds zijn paard redden van insluiting. De zwarte vrijpion bracht teveel problemen voor wit, die zich genoodzaakt zag een paard te geven voor dit pionnetje. Met een stuk minder werd de handdoek in de ring gegooid.

Rik van Drie – Dominic van Dijk: 1 – 0

Dominic moest toezien hoe hij zijn eerste nul dit externe seizoen opliep. In een Engelse opening breidde wit vroeg uit op de damevleugel. Zwart probeerde ondertussen het centrum te stabiliseren. Na een pionzetje van wit kwam een interessante variant op het bord, waarbij zwart hoopte de meeste problemen op te lossen. Dit bleek echter schijn. De zwarte stukken waren onvoldoende gecoördineerd en het loperpaar van wit bleek in het eindspel dodelijk. Stukverlies of mat was in de tijdnood niet meer te voorkomen, waarna de klok werd stilgezet.

Jos Derksen – Mark Bakker: 0 – 1

Mark bracht weer een winstpuntje voor De Cirkel. In eveneens een Engelse opening wist Mark vroeg een pion buit te maken. Later werden dit zelfs twee pionnen. Hierna wist Mark de zware stukken van het bord te krijgen. Hoewel Jos nog lang weerstand bood kon hij uiteindelijk niet ontsnappen aan een verlies.

Marcel Bourgeois – Guido Grünbauer: 0,5 – 0,5

Marcel kreeg ook een Caro-Kann tegenover zich. De stelling was lang gelijk, maar in het middenspel probeerde Marcel het initiatief te krijgen en een vrijpion te creëren. Dit lukte, maar de zwarte stukken konden voorkomen dat deze gevaarlijk werd. Geen van beide spelers durfde de impasse te doorbreken waarna een puntendeling besloten werd.

Henry van den Brink – Gerrit Legemaat: 0,5 – 0,5

Henry bracht De Cirkel op vier punten. Hij speelde het Alekhine-Maroczygambiet tegen het Frans. Gerrit besloot geen risico te nemen en gaf het materiaal weer terug. Daarna ging Henry op avontuur op de koningsvleugel. Aanvankelijk leek hij hier een kwaliteit te winnen. Hoewel dit ook gebeurde, kreeg zwart wat compensatie in de vorm van een pion en goede stukken. Henry offerde een tweede pion om een lijn te openen en aanvalskansen te creëren. Zwart blijft echter secuur verdedigen. Aangezien Henry niks concreets kon vinden werd remise overeengekomen.

Johan de Groot – Luuk de Man: 0,5 – 0,5

Luuk bracht het winnende halve punt met zijn partij, waar door vele omstanders met verbazing naar gekeken werd. Wit kwam al vroeg naar voren met de b-pion. Luuk leek positioneel heel goed te staan, maar wit kon stukken ruilen en dat voordeel verdween. In het eindspel hadden beide partijen nog twee torens en zeven pionnen. Johan leek actiever te staan maar Luuk maakte het hem erg moeilijk. In wederzijdse tijdnood wist Luuk zich aan de druk te ontworstelen en kreeg hij zelf ook actieve torens. In deze chaos werd uiteindelijk de vrede getekend.

Marnix Lukasse – Peter Elegie: 1 – 0

Marnix had de langste partij van de avond. In wederom een Caro-Kann investeerde Marnix veel tijd in de opening. Hij koos voor een veilige maar suboptimale variant waarmee al vroeg een gelijkwaardig middenspel werd bereikt. Een klein voordeel werd echter behaald in de pionstructuur, waarbij zwart met enkele geïsoleerde pionnen werd opgezadeld. In het eindspel heeft Marnix nog maar twee minuten, terwijl zijn tegenstander nog een uur op de klok heeft. Wel had Marnix de actievere koning, waarmee een pion werd buitgemaakt. Zwart leek later weer terug te komen, maar een verkeerde voortzetting zorgde ervoor dat hij alsnog een pion achter bleef. Op papier was het resterende eindspel te houden, maar het lukte Peter niet. Hij verloor zijn laatste pion en Marnix schoof de partij mooi uit naar winst.

 

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.