Marnix Lukasse verovert koppositie in interne competitie

Dinsdag 16 april werd de negen en twintigste ronde van de interne competitie gespeeld. Heel opmerkelijk was dat van de vier gespeelde partijen in de top tien de zwartspeler wist te winnen. De uitdrukking ”wit begint en wint” kan dus de prullenbak in. Marnix Lukasse (foto links) blijft maar winnen, zowel extern als intern, dit maal wist hij oud-kampioen Dominic van Dijk aan zijn zegekar te binden. Door deze winst is Marnix nu koploper. Zwartspeler Tom Pronk heeft zich door de winst op Henri van Kruistum weer gevestigd in de top drie. Tom heeft dit seizoen pas één partij verloren, gaat hij voor een verrassing zorgen? Ook Carel de Vries wist met zwart te winnen, slachtoffer van zijn dadendrang was Harold Boom. Door deze winst is Carel nu vierde en gezien de onderlinge verschillen, is dit zeker niet het hoogst haalbare. Onze toekomstige secretaris Mark Bakker, ook spelend met zwart, wist Ruben de Vries te verslaan. Door deze winst staat Mark op een stevige zesde plaats en kan nu al terugkijken op een meer dan geslaagd seizoen. Het is bijna wekelijks nieuws, maar onze jeugd blijft heel goed presteren. Bram Feenstra won zijn partij, terwijl Joas Achterstraat en Jonathan Karels tegen gerenommeerde tegenstanders remise uit het vuur sleepte.

Dominic van Dijk opende met wit tegen Marnix Lukasse een bekend systeem d4 en g3. Het werd een positionele partij, waarbij Marnix ruimte had op de damevleugel met een sterk paard en een geweldige loper diagonaal. Dominic had de grootste moeite om zich uit de druk te ontworstelen. Marnix brak echter door in het centrum. Beide schakers raakten in tijdnood. Toen Marnix zijn h-pion naar voren zette verloor Dominic het overzicht, na een schaakje was toren verlies niet meer te voorkomen, waarna hij zich gewonnen gaf.

Bij de met wit spelende Henri van Kruistum tegen Tom Pronk kwam het Londen systeem op het bord. Bij een eerdere ontmoeting dit seizoen kwam dit ook het bord en eindigde de partij in remise. Deze keer week Henri op de zevende zet af van de vorige partij. Beide spelers hadden zich goed voorbereid waardoor de eerste tien zetten in recordtempo op het bord kwamen. Henri leek een klein voordeeltje te krijgen maar Tom wist de stelling te compliceren en wat tactische grappen in de stelling te krijgen. Aanvankelijk zag Henri alles, maar op 29e zet zag hij een combinatie over het hoofd, waardoor hij zijn dame moest geven voor een toren. Enkele zetten later gaf Henri zich gewonnen.

Albert Bootsman, spelend met wit, en Jasper de Rijk speelden een gelijk opgaande partij. Albert probeerde actief eindspel te creëren, maar kwam door goed spel van Jasper twee pionnen achter. Toen ook nog de belangrijk pion op g3 werd weggegeven gaf Albert zich gewonnen. Opnieuw een zwartspeler die won!

De twee nestors van De Cirkel, want zo mogen we Ben Zee en Hans de Groot wel noemen, speelden Dame gambiet. Het werd een gelijkwaardige partij, niet spectaculair maar wel solide. De uiteindelijke puntendeling was de terechte uitslag.

Bram Feenstra opende zijn partij met wit tegen Peter Jonker met Pf3. Nadat Peter had gerokeerd speelde Bram e6, waardoor de verdediging van Peter onder druk kwam te staan. Peter verdedigde echter goed, net nadat de aanval van Bram voorbij leek te zijn was Peter te gretig om een pion te slaan, wat hem een loper tegen een toren kostte. Dit voordeeltje speelde Bram vakkundig uit naar winst.

Overige uitslagen:

Ruben de Vries – Mark Bakker 0 – 1, Harold Boom _ Carel de Vries 0 – 1, Sander Rosman – Anton Spronk 1 – 0, Kees van der Dussen – Fadi el Kasah 1 – 0, Eip Janssen – Fedde Kingma 0 – 1, Robin Enneman – David van de Voort 0 – 1, Marcel Bourgeois – Mathijs van Dijk 1 – 0, Rien Strootman – Pim Eimers 1 – 0 en Edin Besic – Robert Degenhart 1 – 0.

In remise eindigden: Willem de Wilde – Alfred Gaasbeek, Jan Hartsuiker – Stijn Kappert, Jonathan Karels – Anne Postma, Egbert Aalbers – Joas Achterstraat, Ben Verduyn – Herman van Scherrenburg en Tom Smit –Roelof van der Meer.

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.