Wisseling van de wacht aan kop bij vijftigplussers

Op maandagmiddag 26 februari speelden de vijftigplussers de achtste ronde voor het zomerkampioenschap. Ook op 26 februari werden de vijftigplussers getrakteerd. Peter Jonker (foto rechts) vierde onlangs zijn 69e verjaardag, helaas voor de jarige vond zijn tegenstander Fedde Kingma het niet nodig om hem met de volle buit naar huis te laten gaan. Doordat zijn naaste concurrenten remise speelden is Johan de Lange is na zijn winst opnieuw koploper.

Johan de Lange ging er met wit eens goed voor zitten tegen Tom Smit. Hij wist al snel dat koploper Willem de Wilde remise had gespeeld en dat hij bij winst weer op de eerste plaats zou staan. Het werd een gelijk opgaande partij, totdat Tom een toren in de aanbieding deed en Johan de volle buit mee naar Lunteren kon nemen. Door deze winst is Johan opnieuw de trotse lijstaanvoerder.

Egbert Aalbers speelde met wit tegen koploper Willem de Wilde. Op zet 9 werd het lastig voor Willem, hij moest dame ruil aanbieden of een mindere stelling accepteren. Willem koos voor het eerste, welke door Egbert werd aangenomen. Na afruil van de lichte stukken, zagen beide geen winstkansen meer en werd tot remise besloten.

Peter van der Wijngaart wist vooraf dat het een zware dobber zou worden tegen Hans Gillet. Peter probeerde met wit het initiatief te pakken, maar Hans gaf geen krimp. Na een spannende partij werd uiteindelijk de vrede getekend. Door deze puntendeling blijven zowel Peter als Hans in de race voor het kampioenschap.

De langste partij van de middag kwam op naam van de met wit spelende Arno Braam tegen Eip Janssen. In het verre eindspel was het materieel gezien gelijk maar stond Eip duidelijk beter. Eip had een sterk paard tegen een iets minder sterke loper van Arno. Op het moment dat Eip een terugtrekkende paard zet deed, kwam de partij weer in evenwicht. Arno speelde een toren naar h7, waarmee hij Eip in de problemen bracht. Arno kon schaak geven en het zwarte paard veroveren. Dit leverde een gewonnen eindspel op voor Arno op.

De met wit spelende Peter Jonker en Fedde Kingma speelden een aangenomen dame gambiet. Nadat de lichte stukken waren afgeruild werd de stelling helemaal dichtgeschoven. Fedde bood remise aan welke door Peter werd geaccepteerd.

Kees van Heerikhuize en Ben Verduyn vochten een verbeten strijd uit. Kees kwam met wit sterk uit de opening en Ben moest alles uit de kast halen om de dreigingen te weerstaan. In het middenspel probeerde Ben de dames te ruilen om zo de angel uit de aanval te halen. Kees hapte, waarna de partij kantelde. Ben had in het eindspel een sterk paard tegen een loper van Kees. Toen Kees door de vlag dreigde te gaan, bood Ben remise aan, welke door Kees werd aangenomen. “Deze mooie partij verdiende geen winnaar” aldus Ben.

Herman van Scherrenburg, spelend met wit, had een zware dobber aan de altijd zeer secuur spelende Jelle Bottema. Na een mooie partij, zagen beide schakers geen winstkansen waarna voor het bekend halve ei werd gekozen.

Nieuwkomer Martin Maasse is echt een aanwinst voor de vijftigplusgroep. Dit keer wist hij de sterke Jan Hartsuiker te bedwingen. Na een spannende partij werden de punten gedeeld, een meer dan terechte uitslag.

Oud-kampioen Kees van de Voort staat voor zijn doen te laag op de ranglijst. Zijn overwinning op de vandaag sterke schakende Fons de Kort was dan ook geen verrassing. Twee schakers gingen tevreden huiswaarts, Kees met de winst en Fons na een leerzame en leuke partij.

Ook Kees van der Dussen staat voor zijn doen te laag op de ranglijst. Met wit wist Kees zijn tegenstander Fred Post aan zijn zegekar te binden. Na hun gewone pot was er nog tijd voor het door Fred gewenste snelschaakpartij.

De met wit spelende Gert van ’t Zand en Klaas van der Wal speelden een gelijk opgaande partij. Pas in het verre eindspel wist Gert een vrijpion te creëren, die hem uiteindelijk de winst opleverde.

De partij tussen Remy Mouthaan en Alex de Roovere werd halverwege onderbroken omdat de spelregel “aanraken is zetten” niet helemaal duidelijk was. Nadat wedstrijdleider Willem de Wilde een en ander had uitgelegd, kon de partij worden voortgezet. Alex wist uiteindelijk met zwart Remy aan zijn zegekar te binden.

Hans Meijer pakte zijn eerste overwinning van deze competitie door de te snel schakende Jeffry Huiberts te verslaan. Een meer dan verdiende overwinning. Doordat er tijd genoeg was, werd er nog een partij gespeeld, die door Jeffry werd gewonnen. Hierdoor kon ook Jeffry na de 1-1 terugkijken op een geslaagde schaakmiddag.

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.