Dominic van Dijk brengt spanning terug in interne competitie

Dinsdag 5 maart werd de drie en twintigste ronde van de interne competitie gespeeld. Omdat De Cirkel 2 in de SOS competitie tegen Veenendaal 2 speelde was er een beperkt programma. De top acht van de interne competitie kwamen in actie, dus was er veel vuurwerk te verwachten. Alvorens het schaakgeweld kon losbarsten heette voorzitter Egbert Aalbers het nieuwe lid Edin Besic van harte welkom. Edin gaf gelijk zijn visitekaartje af door zijn eerste partij winnend af te sluiten. Dinsdagavond 5 maart werd een gedenkwaardige schaakavond, niet alleen won De Cirkel 2 van Veenendaal 2, ook waren er enkele verrassende uitslagen in de interne competitie. Zo won Dominic van Dijk (foto rechts) met zwart van koploper Henri van Kruistum, versloeg Sander Rosman eveneens met zwart Henry van den Brink. Door deze winst vinden we Sander nu terug in de top tien. De zwart spelers deden het sowieso goed op 5 maart, Marnix Lukasse pakte met zwart de winst tegen Ruben de Vries en ook Mark Bakker wist met zwart te winnen en zijn positie in de top tien te verstevigen.

Koploper Henri van Kruistum mocht het met wit opnemen tegen zijn naaste belager Dominic van Dijk. Dominic bracht Henmri al vroeg in onbekend vaarwater. Na afruil van een aantal lichte stukken had Henri een paar dubbelpionnen. Nadat Dominic lang rokeerde offerde Henri een pion om aan te kunnen vallen, Dominic verdedigde echter secuur. In het eindspel manoeuvreerde Dominic de stukken beter. Toen Henri in tijdnood een toren weggaf, gaf hij zich gewonnen. Ondanks het verlies blijft Henri koploper maar zijn voorsprong op Dominic is nu minimaal.

Twee gelouterde Cirkelaars mochten het op 5 maart tegen opnemen. Voor de partij tussen de met wit spelende Carel de Vries en Tom Pronk waren de verwachtingen hoog gespannen. Carel probeerde het Morra gambiet te spelen, maar Tom nam de pion niet aan. Carel zette alles op een koningsaanval, maar na een schijnoffer op e6 volgde een grootscheepse afruil en werd snel daarna de vrede getekend.

De twee schaakvrienden Ruben de Vries en Marnix Lukasse mochten het tegen elkaar opnemen. In de opening offerde Ruben met wit een stuk, waarna een heel scherpe stelling volgde. De verdediging van Marnix hield lang stand, totdat een loperzet over het hoofd werd gezien. Hierdoor werd de balans in stukken loper en pion tegen de toren. Ondanks het voordeel van actieve stukken wist Ruben geen genadeklap uit te delen. Het tij keerde toen Marnix een grootscheepse ruil wist te forceren, waarbij zijn toren sterker bleek dan de loper van Ruben. Dit werd zakelijk omgezet naar een winst, waardoor Marnix de top 3 nauw blijft achtervolgen.

Anne Postma mocht het wit opnemen tegen jeugdtalent Bram Feenstra. Er kwam een Schots gambiet op het bord, Bram neemt gambiet aan en probeert de pluspion te verdedigen. Hierdoor ontstond een theoretisch bekende variant waarin wit een loper schijnoffer op f7 kan geven. Wit wint de loper terug en krijgt openingsvoordeel met aanval en twe pluspionnen. Bram speelt het middenspel goed en wint een pion terug. In het eindspel, onder tijdsdruk, doet Bram een foutieve zet waardoor zijn paard vast komt te staan en verlies onontkoombaar was.

Kees van der Dussen was er op gebrand om met wit weer een keer te winnen, tegenstander Roelof van der Meer was dus gewaarschuwd. Roelof kwam wat beter ontwikkeld uit de dame-Indi opening maar kon hier geen voordeel uithalen. In het middenspel probeerde Kees een pion te pakken, maar Roelof sloot de stelling. Daarna offerde hij zijn loper op h3 voor twee pionnen en een krachtige koningsaanval. Kees verdedigde sterk maar moest uiteindelijk een derde pion gaven. In het toren eindspel bleek dat fataal.

Nieuwkomer Edin Besic mocht het zwart opnemen tegen Robin Enneman. Na een leuke en spannende partij was het uiteindelijk Edin die de dik verdiende winst mee naar huis nam.

Overige uitslagen:

Henry van den Brink – Sander Rosman 0 – 1, Ruben de Vries – Marnix Lukasse 0 – 1, Harold Boom – Willem de Wilde 1 – 0, Jan Hartsuiker – Fedde Kingma 0 – 1, Jonathan Karels – Alfred Gaasbeek 1 – 0, Albert Bootsman – Mark Bakker 0 – 1, Robert Degenhart – Ben Verduyn 0 – 1, Fadi el Kasah – David van de Voort 0 – 1 en Mathijs van Dijk – Rien Strootman 0 – 1.

In remise eindigden: Dick Wenning – Hans de Groot, Stijn Kappert – Eip Janssen , Alexander Ivanov – Bas van Hal, Marcel Bourgeois – Herman van Scherrenburg en Joas Achterstraat – Peter Jonker.

 

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.