Na winst van De Cirkel 2 is klasse behoud bijna zeker

Op 5 maart heeft De Cirkel 2 een zwaar bevochten overwinning behaald tegen directe concurrent Veenendaal 2 in de zevende ronde van de SOS competitie. Nadat de kruitdampen waren opgetrokken mochten de teamleden van De Cirkel 2 opgelucht adem halen, een nipte zege van 3,5 – 2,5 was binnen en klasse behoud is bijna zeker. Met speciale dank aan Anton Spronk (foto rechts) aan bord 1, die het hoofd koel hield en de overwinning veilig stelde. De Cirkel speelt nog twee uitwedstrijden, t.w. op 9 april tegen BDSV 2 en op 21 mei tegen En Passant 3.

Dat De Cirkel 2 zou gaan winnen zag er in het begin zeker niet naar uit.

Als eerste verloor bord 4 Jasper de Rijk. Jasper speelde met wit een variant van het Russisch waarbij zwart op zet 3 Pc6 speelde. Al op zet 6 en 7 beging Jasper cruciale blunders waardoor hij totaal verloren kwam te staan. Zijn tegenstander nam hierna ruimschoots de tijd, vond de juiste voortzettingen en op zet 12 zag Jasper zich genoodzaakt op te geven. “Het was voor mij een vervelende partij. Wel een fijne pleister op de wond was het om te horen dat het team uiteindelijk won” wilde hij erover loslaten. Uit analyse achteraf bleek dat de variant die de Veenendaler speelde theoretisch niet sterk is en na 5 zetten aanmerkelijk slechter stond. De stelling na zet 5 vergt echter voor wit specifieke inzichten in de dreigingen van zwart, inzichten die Jasper deze avond niet had, niet vermoedde en niet wist te vinden. Soms moeten lessen hard geleerd worden.

Als tweede verloor Tom Smit aan bord 5. In de opening kwam Tom een pion achter. Hij vlocht nog wat dreigingen in de stelling, maar de Veenendaler maakte het fraai uit met een loperoffer op h6, waarna mat onvermijdelijk was.

Vervolgens speelde Egbert Aalbers met zwart aan bord 3 remise. In een Siciliaanse opening kwam Egbert na afruil van stukken iets beter te staan. De koningsaanval van Egbert was echter niet sterk genoeg. Na een ongunstige stelling accepteerde Egbert het remiseaanbod van zijn tegenstander.

Hierna won Ben Zee met wit aan bord 2. Na een wat ongebruikelijke opening (1 d4, Pf6 2 c4, e5) kwam Ben iets minder uit de opening. Hij liet per abuis een aanval op f2 toe die hem een pion kostte. Gelukkig kwam Ben op de damevleugel sterk terug, hij wist zelfs met enig fortuin een stuk te veroveren. In het eindspel liet Ben zich niet meer verrassen en sleepte zo de waardevolle winst binnen.

Aan bord 6 won Pim Eimers vervolgens met wit. De opening was vrij gelijk met meerdere dreigingen. Door een blunder gaf Pim zijn loper weg voor een pion. Tijdens het middenspel kon door zijn tegenstander hier geen profijt uit worden gehaald. Zwart marcheerde zijn pion naar voren, maar blokkeerde de witte toren met het verkeerde stuk. Hierdoor kreeg Pim aan beide kanten twee vleugelpionnen, dit was te veel voor zwart en hij gaf op.

Alles hing nu af van Anton Spronk met zwart aan bord 1. Anton kwam moeilijk uit de opening, maar kon zijn pionnen goed plaatsen. Bij zet 25 waren de zware stukken van het bord en kon Anton een pion veroveren. Onder tijdsdruk en heel veel toeschouwers zag de Veenendaler een paardvork over het hoofd en gaf op.

Een zucht van verlichting bij alle nog aanwezige Cirkelaars, de o zo nodige winst was binnen!!

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.