Opnieuw nieuwe koploper bij vijftigplussers

Op maandagmiddag 4 maart speelden de vijftigplussers de negende ronde. Coördinator Ben Verduyn had vooraf aangegeven dat de top drie moest winnen, als ze in de race wilden blijven voor het kampioenschap. Koploper Johan de Lange liet zich verschalken door Arno Braam en zakt hierdoor naar de derde plaats. Willem de Wilde en Peter van de Wijngaart wonnen hun partij en staan nu respectievelijk eerste en tweede. Ook Egbert Aalbers won zijn partij en stijgt van de vijfde naar de vierde plaats. Zijn achterstand op de top drie is minimaal. De verschillen in de top zijn minimaal, dus dat belooft nog voor veel vuurwerk de komende weken. De op de vijfde plaats staande Fedde Kingma (foto rechts) moest genoegen nemen met een puntendeling.

Arno Braam kwam met wit iets beter uit de opening tegen Johan de Lange. Door ruil kreeg Arno een door een toren verdedigde vrijpion op b5. Hij kreeg er nog een tweede vrijpion bij door dame ruil op e6. De pion op b6 verdween van het bord, waardoor zwart een pion meer kreeg, maar de andere vrijpion kon doorlopen en promoveren op e8. Alleen ten koste van zijn laatste toren kon Johan de dame slaan. Met zijn overgebleven toren stond wit toen gewonnen, waarna Johan zich gewonnen gaf. Het was een interessante en spannende partij.

Willem de Wilde kwam met wit in een actievere stelling uit de opening tegen Peter Jonker. Willem had hierdoor meer dreigingen, om deze reden ging hij niet in op een remisevoorstel van Peter. Enkele zetten later, kon hij met zijn dame de pion op h6 slaan. Dit zag er voor de zwarte koning die aan die zijde kort had gerokeerd, erg moeizaam uit. Dit bleek hierna ook vrij snel, de stelling was niet bestand tegen een aanval van dame met twee torens en een paard. Na een schaak met het paard, gaf Peter op.

Peter van der Wijngaart speelde met wit e4\f4 tegen Tom Smit. Tom kreeg een dubbelpion en offerde de g-pion voor een openlijn. Naar de kort gerokeerde koning. Peter moest nauwkeurig spelen om niet in de problemen te komen. Na de lange rokade van Tom wist Peter nog een pion en een kwaliteit te winnen. Tom zette alles op de aanval maar vergat daarbij zijn verdediging, hij werd pardoes mat gezet.

De met wit spelende Peter Pouw en Kees van Heerikhuize speelden een Scandinavische opening. Er ontstond een evenwichtige stelling. In het middenspel vond Peter dat het tijd werd voor cadeautje en gaf paardoes een loper weg. Verder spelen had volgens Peter geen zijn en hij gaf zich gewonnen.

Hans Gillet speelde met wit een Siciliaanse opening tegen Egbert Aalbers. Op de derde zet deed Hans e5, om zo uit een passieve stelling te komen, Egbert kreeg hierdoor positievoordeel. Door middel van afruil van de lichte stukken zorgde Egbert ervoor dat Hans een slechte pionnenstelling kreeg. In het eindspel wist Egbert dit voordeel naar winst uit te spelen.

Fred Post was weer helemaal op dreef, met wit wist hij routinier Remy Mouthaan aan zijn zegekar te binden.

Jeffry Huiberts was gebrand op een overwinning. Tegenstander Fons de Kort liet zich echter niet van de wijs brengen en mocht na een mooie partij de volle buit mee naar huis nemen.

Ben Verduyn nam met wit het initiatief tegen Joop de Feijter. De ietwat passief spelende Joop liet zich helemaal insluiten, wat er uiteindelijk in resulteerde dat Joop een kwaliteit verloor. Hij probeerde de bakens nog te verzetten, maar zag toen in dat het een hopeloze missie zou worden en gaf op.

Jan van der Wurff en Gert van ’t Zand speelden een boeiende partij. Jan opende met wit de aanval, maar Gert liet zich niet van de wijs brengen. In het middenspel verloor Jan een kwaliteit, waarna hij zijn tegenstander feliciteerde met de verdiende overwinning.

Jelle Bottema, spelend met wit, en Fedde Kingma gingen vanaf het begin de afruilmodus. De uiteindelijke puntendeling was dan ook niet verrassend.

Dat Kees van de Voort voor zijn doen te laag staat in het klassement bewees hij vandaag tegen Hans Meijer. Kees koos met wit direct voor de aanval, lang kon Hans stand houden maar uiteindelijk moest hij zijn meerdere erkennen in de weer ouderwets sterk schakende oud-kampioen.

Eip Janssen speelde met wit aanvallend tegen Kees van der Dussen. In het middenspel won Eip een kwaliteit, maar Kees geeft zich zo maar gewonnen, hij probeerde bakens nog te verzetten en een remise uit het vuur te slepen, maar zover liet Eip het niet komen en hij speelde de partij bekwaam uit naar een verdiende overwinning.

Jan Hartsuiker en Herman van Scherrenburg grossieren in de puntendelingen. Dat hun partij dan ook in remise eindigde was voor niemand een verrassing.

Klaas van der Wal en Alex de Roovere speelden een gelijk opgaande partij. In het eindspel kreeg Klaas met wit voordeel nadat hij een loper tegen een toren wist te ruilen. Dit kleine materiële voordeel speelde hij vakkundig uit naar winst.

 

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.